Japán bank lehet a világ legnagyobbja

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb bankja jöhet létre, amennyiben létrejön a fúzió a japán UFJ és a Mitsubishi Tokyo Finance Group között. Az egyesüléssel a jelenleg világelső Citigroupnál mintegy 1,7 billió dollárral nagyobb tőkeértékű szupervállalat jönne létre, írta a BBC News.
Vágólapra másolva!

Az UFJ bank, Japán negyedik legnagyobb pénzintézete híresztelések szerint azért kereste meg a Mitsubishi Tokyo Finance Groupot, a második legnagyobb japán bankot, mert a már évek óta küszködő vállalat csak egy ilyen fúzióval lát kiutat a pénzügyi nehézségekből. A Mitsubishi Tokyo Japán egyik legprosperálóbb pénzintézete.

Forrás: EPA
Vásárlóerő bőven van Japánban
Hogyan találhatnak meg a weben?/uzleti_internet/webmegjelenes.html

Az egyesüléssel a világ legnagyobb bankja jönne létre, egy olyan szupervállalat, amelynek tőkeértéke a jelenlegi világvezető Citigroupnál 1,7 billió dollárral (188 billió jennel) nagyobb. A Mitsubishi Tokyo közölte, hogy hivatalos megkeresést az UFJ banktól eddig nem kapott az ügyben.

Az UFJ bank már harmadik éve veszteséges, a márciusban zárult pénzügyi esztendőben 402,8 milliárd jen veszteséget könyvelt el. A bank adósságai ennél is nagyobb terhet jelentenek a vezetőség számára: hat hónap alatt 6,5 százalékkal, 3,95 billió jenre növekedtek. A bank elnöke a számok közzététele után bejelentette lemondását.

A tetemes eladósodás húzza vissza a gazdaságot

Japánban, a világ második legnagyobb gazdaságában jelenleg a deflációs nyomás miatt vannak nehéz helyzetben a pénzintézetek: a 0 százalékos alapkamat miatt a hiteleknek gyakorlatilag nincs kamata, csakúgy, mint a betéteknek - ilyen helyzetben pedig az általában kamatokkal csábító bankok nemigen tudnak tőkét vonzani, és nő az eladósodottságuk.

Tovább enyhül Japánban a deflációs nyomás/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031219tovabb1.html

Az adósságot a bankok alapvetően a nyolcvanas évek kimerítő költekezéseivel halmozták fel, amikor a defláció még nem fenyegetett, viszont hiteleket nagyon olcsón - vagy akár ingyen - utaltak az ügyfeleknek, hogy serkentsék a vásárlást, és növeljék az inflációt. Ez a taktika azonban visszaütött: az adósságokat ugyanis részvényekkel és ingatlantulajdonnal biztosították, amelyek értéke a kilencvenes években meredeken csökkent.

A japán bankok adósságállománya az elmúlt időben csökken, a márciusban végződött pénzügyi évben több pénzintézet is jelentős javulásról számolt be jelentésében. A költségmegtakarítás és az érdekeltségek értékesítése elemzők szerint jó irányt mutat a japán bankoknak a kilábaláshoz. Ez pedig alapvetően fontos, mivel a japán gazdaság növekedésének fő gátja a bankok eladósodottsága.