Napi száz euró kell a horvát beutazáshoz

Vágólapra másolva!
A horvát kormány döntése értelmében június 1-jétől minden beutazó külföldinek legalább napi száz euró fedezettel kell rendelkeznie. Ha meghívólevele, szállásfoglalása vagy hasonló irata van, akkor elegendő napi ötven euró fedezetet bemutatni határátlépéskor. A Horvát Idegenforgalmi Közösség és a budapesti horvát nagykövetség cáfolta, hogy a rendelkezést a magyar turistákra is alkalmaznák - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A magyar külügyminisztérium honlapján olvasható tájékoztató szerint "az anyagi eszközök meglétének bizonyítékaként elfogadnak hitelkártyát, bankkártyát, banki igazolást, csekket és más bizonyítékot is, amelyekből megállapítható az anyagi feltételek létének ténye. A beutazásra vonatkozó horvát rendelet értelmében a határon ellenőrizhető a pénz megléte, és az illetékes szervek saját hatáskörben dönthetik el, kitől kérik annak bemutatását és kitől nem." Így például egy négytagú családnak a kétheti nyaralásához - amennyiben nem gondoskodott szállásról - 1,4 millió forintnyi valutával kellene rendelkeznie határátlépéskor.

A másfél hónapja hatályban lévő rendeletről a legnagyobb magyarországi utazási irodák internetes ismertetőiben semmi sem olvasható. A Horvát Utazási Iroda illetékese a Népszabadságnak elmondta: hivatalos tájékoztatás hiányában egyelőre nem készítik fel utasaikat a valutatartalékolásra. Mint mondta, a horvát kormány rendelkezéséről maguk is csak félinformációkkal rendelkeznek. Leginkább saját ügyfeleiktől értesültek róla, ám hivatalos értesítést sem az itteni anyaországi nagykövetségtől, sem a Horvát Idegenforgalmi Közösségtől nem kaptak. Mindaddig, amíg ez nem történik meg, az utazási iroda úgy kezeli ezt a követelményt, mintha nem is létezne. Az iroda munkatársa hangsúlyozta: eddig egyszer sem fordult elő, hogy ügyfeleiknek bármilyen problémájuk lett volna a határon.

Ádám Melinda, a budapesti horvát nagykövetség konzuli osztályának vezetője elmondta, hogy a horvát állam természetesen nem szeretné elriasztani a nyaralni vágyókat, a rendeletet a hatóságok sem eddig, sem a jövőben nem alkalmazzák a turisztikai céllal érkezőkre, csupán a konkrét cél nélkül, "rizikós országokból" érkezők esetén kérik az anyagi eszközök bizonyítását. Mindenesetre - jegyezte meg - a határőrök elfogadják a bankkártyát, nem kell külön bizonylattal igazolni, hogy a számlánkon tényleg van-e fedezet.

Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség munkatársa elmondása szerint ez a rendelkezés elvi szűrési lehetőség a horvát vámhatóság számára, a magyar vagy általában az uniós államok turistáit gyakorlatilag semmilyen módon nem érinti.