Lassabban csökkenhet az alapkamat

Vágólapra másolva!
A hivatalos előrejelzésnél magasabb államháztartási hiány és a magas folyómérleg hiány miatt a korábban vártnál lassabban csökkentheti irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank - vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők.
Vágólapra másolva!

Idén már csak összesen 1,25 százalékponttal csökkenti jelenleg 11,5 százalékos alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank - vélik a Reuteras által megkérdezett elemzők. Ugyanők egy hónapja másfél, két hónapja pedig két százalékpontos alapkamat-csökkentésre számítottak. A szakértők fele már hétfőn, mások legkésőbb az augusztus 16-i Monetáris Tanács ülésen számítanak kisebb mértékű kamatcsökkentésre.

Az elemzők szerint középtávon stabil marad a forint árfolyama; úgy vélik, egy euróért augusztus végén 251, 2004 végén 252, 2005 végén pedig 253,50 forintot adnak majd a bankközi devizapiacon.

Az államháztartás hiánya idén és jövőre egyaránt magasabb lesz, mint a hivatalos deficitcél - vélik a szakértők, akik szerint idén a GDP 5,1, jövőre pedig 4,5 százalékos lesz a deficit a 4,6 illetve 4,1 százalékos hivatalos célszám helyett.

A felmérés azt mutatja, hogy lassan erősödik az optimizmus a gazdaság növekedését illetően. Az elemzők átlagosan 3,75 százalékos GDP-bővülésre számítanak a tavalyi 2,9 százalékos növekedés után. Úgy vélik, 2005-ben már 4 százalékkal bővül az ország gazdasága.