20 kiló cukor hozható be vámmentesen

Vágólapra másolva!
Az illegális cukorimport visszaszorítása érdekében augusztustól fejenként legfeljebb 20 kilogramm cukor hozható be vámmentesen Magyarországra - közölte Sághy Zoltán, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára hétfőn. A növekvő cukorimport az elmúlt három hónapban 3,6-4,5 milliárd forintos kárt okozott a központi költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

A 20 kilogrammos korlátozást azért vezették be, mert május elseje óta főleg Romániából és Ukrajnából megugrott a magánimport, ami már piaci zavarokat és jelentősebb költségvetési bevételkiesést okoz.

A magánbehozatalt a vámhatóság írásban megtett vámnyilatkozatok alapján követi majd nyomon, közölte az államtitkár.

Az illegális cukorimport 150 forintos kilogrammonkénti áfa- és vámteher-kieséssel számolva az elmúlt három hónapban 3,6-4,5 milliárd forintos kárt okozott a központi költségvetésnek - közölte Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. Elmondása szerint még ennél is jelentősebb a belföldi kiskereskedelem nehezen megbecsülhető, elmaradt cukorrendeléseinek a mértéke, ami Tiszántúlon a legszembetűnőbb.

Az intézkedéshez nem szükséges külön jogszabályt hozni. Sághy Zoltán elmondása szerint csak egy érvényben lévő uniós szabály működtetése válik hatékonyabbá, amire a tagországok vámhatóságainak lehetőséget ad az EU.

Az EU szabályozás előírja, hogy Magyarországra magánszemélyek vámmentesen árut 175 euró értékben hozhatnak be, amelyet csak eseti jelleggel, a családi szükséglet mértékéig lehet igénybe venni - közölte a helyettes államtitkár, aki elmondta: ha nem lennének más mérlegelési szempontok a felső értékhatáron kívül, akkor 300-400 kilogramm cukrot is be lehetne hozni személyenként, ami aránytalan a 20 kilogrammos tavalyi fejenkénti cukorfogyasztáshoz képest.