Egyre több az engedély nélkül működő pénzváltó

Vágólapra másolva!
Közel felére csökkenhet a hazai pénzváltók száma, mivel a K&H Bank úgy döntött, hogy egyik partnerének pénzmosási botránya miatt szerződést bont összes partnercégével. Ennek ellenére sok olyan pénzváltó van, amely banki háttér és engedélyek nélkül tovább üzemel - írja a Népszabadság. 
Vágólapra másolva!

A legálisan működő hazai pénzváltók szigorú jogszabályi környezetben működhetnek. Két évvel ezelőtt az akkor működő pénzváltók fele - mintegy háromszáz vállalkozás - kénytelen volt megszűntetni tevékenységét, mivel a pénzmosás elleni törvény banki felügyelet alá rendelte a cégeket.

Pénzváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.php

A K&H Bank mostani döntésével az eddig legálisan működő pénzváltók is válaszút előtt állnak, ugyanis a bankok nem kapkodnak a hírüket könnyen leromboló vállalkozások után. A 291 működő cégnek várhatóan csak a fele tud majd szerződést kötni valamelyik pénzintézettel.

Ennek ellenére - piaci pletykák szerint - már most számos olyan cég van, amely partnerbank hiányában elvesztette működési engedélyét, de mégis tovább üzemel. Az illegálisan működő pénzváltókat elárulhatja a vételi és eladási árfolyam közötti minimális - 1-2 forintos - különbség. A legálisan működő cégeknek ugyanis legalább 6-10 forintos különbségből tudják kigazdálkodni kiadásaikat - mondta a Népszabadságnak Madarász Csaba, az Exclusive Change cégcsoport elnöke.

A pénzváltók helyzetét az illegálisan működő konkurencia mellett az idegenforgalom visszaesése is nehezíti, hiszen idén mintegy 10-15 százalékkal kevesebb forintot vásároltak a külföldi turisták, és a forgalmat a kártyahasználat is visszaveti. Nő ugyanakkor az igény a horvát kunára és a szlovák koronára - írja a Népszabadság.