GKI: Már lassul az infláció

Vágólapra másolva!
Idén a beruházások dinamikusan, a reálkeresetek viszont minimálisan emelkednek. Az infláció már túl van a csúcspontján, a következő hónapokban lassulni fog. A GKI Gazdaságkutató Rt. és az Erste Bank közös előrejelzése szerint a második félévben a jegybanki kamatcsökkentés függvényében a kamatok lassú csökkenése valószínű.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés immár háromnegyed éve 10 százalék körüli ütemben nő az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ez kizárólag az export látványos emelkedésének köszönhető. Idén az első öt hónapban a kivitel 9,4 százalékkal bővült, a belföldi értékesítés 1,2 százalékkal csökkent. Májusban (2003 májusához képest) az új export-rendelések 20 százalékkal, a belföldiek 10 százalékkal emelkedtek. Ez arra utal, hogy a dinamikus export - ha lassan is -, de keresletet támaszt a belföldi beszállítók egy része számára. A további fejlődést valószínűsíti a feldolgozóipari beruházások első negyedévi 30 százalékos bővülése - derül ki a GKI [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Az építőipari termelés látványos, jóval 10 százalék feletti növekedése májusban megtorpant, a munkanapokkal korrigált adatok alapján is alig volt magasabb a tavalyinál. A szerződésállomány azonban jelentősen nőtt.

A kiskereskedelmi forgalom növekedése májusban és az első öt hónapban egyaránt 6,8 százalékos volt. Az élelmiszer és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése öt hónap alatt 3 százalékkal, de májusban csak 1,7 százalékkal emelkedett.

A gépkocsi-értékesítés az első hónapok szerény növekedése után áprilisban megugrott, több mint 40 százalékkal volt nagyobb a 2003. áprilisinál, de a lendület még májusban is tartott (27 százalékos növekedés). A gépkocsi- és üzemanyag-értékesítéssel együtt számolt kiskereskedelmi forgalom öt hónap alatt 7,8 százalékkal bővült, ami jóval nagyobb a reálkeresetek szerény, mindössze 0,4 százalékos emelkedésénél.

Áprilisban a behozatal - az EU-csatlakozás előtti taktikai vásárlások hatására - lényegesen gyorsabban nőtt, mint a kivitel. A májusi, egyelőre csak forintban rendelkezésre álló adatok azonban ismét az export importnál jóval gyorsabb bővülését jelzik.