A BKIK kétkulcsos szja-t javasol

Vágólapra másolva!
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kétkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be a jövő évtől, 18 és 36, vagy 20 és 38 százalékos kulcsokkal. A kamara szerint az áfa legmagasabb kulcsát 2006-tól 20 százalékra kellene csökkenteni.
Vágólapra másolva!
Adó/uzletinegyed/ado/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 2005-től kétkulcsos személyi jövedelemadót vezetne be. A kamara javaslata szerint a 18 és 36, vagy a 20 és 38 százalékos adókulcsok között a választóvonal 2,4 millió forintos jövedelemhatárnál lenne.

A BKIK szerint az általános forgalmiadó-kulcsok jelenlegi magas szintje rontja a magyar gazdaság versenyképességét, így annak legmagasabb kulcsát 2006-tól 20 százalékra kellene csökkenteni, ezt követően pedig az EU áfaelszámolási szabályainak várható változásával párhuzamosan 15-16 százalékra.

Koji László, a BKIK elnöke szerint célszerű lenne a munkáltatót terhelő négyféle járulék alapjának egységesítése, ezek egy adónemkódon történő egyösszegű bevallási és befizetési lehetőségének megteremtése.

Az elnök szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kamara jövő évi adómódosítási javaslatai a 2006-os, nagyobb léptékű adóreform-elképzelést készítik elő, amely az szja- és tb-terhek 20-25 százalékos csökkentését tűzi ki célul.

Megszüntetnék az iparűzési adót

A kamara szerint az iparűzési adó rendszere idegen az unióban, mindössze két országban van hasonló elvonás, így annak mértékét rövid távon csökkenteni kellene, hosszabb távon pedig meg kell szüntetni. Koji elmondta, hogy az unióban a vagyon típusú adóztatás felé mozdul el a rendszer, ám a lakosság megnyugtatása miatt annak bevezetésekor rögzíteni kell, mi az az alsó határ, ami alatt még nem adóztatják meg például az ingatlanokat.

Koji László szerint az iparűzési adó jelentős módosítására 2005-ben valószínűleg még nem kerülhet sor, ám a későbbiekben célszerű lenne, ha az iparűzési adó alapjából le lehetne vonni a munkaadókat, illetve a biztosítottnak minősülő egyéni vállalkozókat terhelő költségeket. Ezek a társadalombiztosítási-, a baleseti és a munkaadói járulék, a szakképzési, továbbá a tételes egészségügyi hozzájárulás.

A BKIK azt is javasolja, hogy a foglalkoztatás ösztönzése érdekében a pályakezdők, a csökkent munkaképességűek, illetve az 50 év feletti életkorban munkába állók esetén a munkáltató mentesülhessen a munkaadói befizetések alól.