Megélénkült az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés júniusban kiigazítatlan adatok alapján 5,1 százalékkal, munkanap-tényezővel kiigazítva 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az első hat hónapban a növekedés 7,6 százalékos - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!
KSHhttp://www.ksh.hu

Szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazítva a termelés júniusban 1,9 százalékkal haladta meg a májusi szintet. Májusban a termelés kiigazítatlan adatok alapján 1,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az év első öt hónapjában az építőipari termelés 11,2 százalékkal nőtt.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júniusban 7,8 százalékkal emelkedett, az első hat hónapban pedig 14,6 százalékkal. Az épületgépészeti szerelés termelése júniusban 14,3 százalékkal emelkedett, a befejező építésé 17,1 százalékkal csökkent.

A legalább öt főt foglalkoztató szervezetek termelése az első félévben valamennyi régióban növekedett. Legnagyobb mértékben az észak-magyarországi és a dél-alföldi székhelyű szervezetek termelése nőtt; 19,2, illetve 14,4 százalékkal.

Az építőipari vállalkozások júniusban kétszer annyi új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések mennyisége 38,7 százalékkal, az egyéb építményeké - az egy évvel korábbi nagyarányú visszaesés után - több mint két és félszeresére emelkedett. A kiugró növekedés az autópálya-építésekre júniusban aláírt szerződések eredménye.

2003 júniusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,5 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,4 százalékkal voltak magasabbak.