Járai: A legnagyobb gond az ikerdeficit

Vágólapra másolva!
A magyar államháztartás és a folyó fizetési mérleg együttes hiányát hosszú távon nem fogják finanszírozni, vagy csak magas kamatszinten a piacok - mondta Járai Zsigmond csütörtökön Egerben. Az MNB elnöke szerint ez azt jelenti, hogy a jelenlegi ikerdeficit hosszú távon fenntarthatatlan.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond szerint ha nem lesz további korrekció a büdzsé kiadási oldalán, akkor a deficit nagyobb lesz a célként megjelölt 4,6 százalékos mértéknél. "Ebben az esetben nem tartható az euró bevezetése érdekében elfogadott konvergencia program" -mondta.

Járai szólt arról is, hogy láthatóak kedvező jelek is a magyar gazdaságban. Példaként említette, hogy az MNB előrejelzése szerint idén 3,8 százalékkal bővül a GDP, az első félévben pedig 12 százalékkal nőtt az export és 11 százalékkal bővültek a beruházások.

Ugyanakkor úgy vélte, az összképet rontják az egyensúlyi gondok, elsősorban a folyó fizetési mérleg rendkívül magas hiánya, amelyet nem fedez a tőkebeáramlás viszonylag alacsony szintje.

Az MNB prognózisa szerint a hiány mértéke az elmúlt évi 6,5 milliárd euróval szemben az idén már 7,2 milliárd euró lesz, ami a bruttó hazai termék 8,8 százaléka. A jegybankelnök szerint ebben a helyzetben a hiányt a rövid lejáratú külföldi tőkebeáramlás finanszírozza, ami a nettó államadósság jelentős növekedéséhez vezetett.

Járai Zsigmond a magas kamatszint enyhítésének feltételeként jelölte meg, hogy a magyar gazdaságpolitika a konvergencia-programban meghirdetettek mentén haladjon. Ugyanis, mint mondta, ma jórészt azért finanszírozzák a piacok az országot, mert magas a kamatfelár.

Az inflációval kapcsolatban a jegybankelnök úgy vélekedett, hogy 2004 végére 6 százalékra, a jövő év végére pedig 4-4,4 százalékra csökkenthető, 2006-2007 körül pedig elérhető az évi 3 százalékos szint.