Elemzők szerint kérdéses a hiánycél és Draskovics jövője

Vágólapra másolva!
Már magyar kormányzati források szerint is várható az államháztartási deficitcél túllépésének beismerése, annak ellenére is, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter egyelőre ragaszkodik a 4,6 százalékos GDP-arányos hiány tarthatóságához - áll az egyik vezető londoni befektetési ház keddi elemzésében, amely szerint a deficitcéllal együtt Draskovics kormányzati jövője is kérdéses.
Vágólapra másolva!

Magyar kormányilletékesektől származó információk szerint a Pénzügyminisztérium hamarosan hivatalosan is elismerheti, hogy az éves hiány mintegy 70 milliárd forinttal meg fogja haladni a tervezettet - írja a Dresdner Bank londoni befektetési és piacfigyelő részlegének helyzetelemzése.

A "még meg nem erősített beismerés" szerint az áfabevételek 2004 egészében hozzávetőleg 30 milliárd forinttal maradnak el a várttól, a kamatköltségek és a nyugdíjkifizetések pedig egyaránt 20-20 milliárd forinttal magasabbak lesznek a tervezettnél; az államháztartási hiány így el fogja érni a GDP 4,9 százalékát.

A DrKW szerint ha a pénzügyminisztérium valóban hivatalosan feladja a 4,6 százalékos idei hiánycélt, annak "nagyon kedvezőtlen" hatása lenne Draskovics Tiborra, akinek jövője is kérdésessé válhat Gyurcsány Ferenc kormányában.

A múlt héten a JP Morgan londoni elemzői is azt írták, hogy néhány hónapon belül várják Draskovics Tibor távozását, és emiatt szerintük "markánsan erősödött" a magyar adósibesorolás-rontásnak a kockázata.

Néhány nappal korábban a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő londoni irodája már jelezte is, hogy nyomást gyakorolhat Magyarország jelenleg "A mínusz" szuverén devizaadósi besorolására, ha bármilyen jele mutatkozik a költségvetés fellazulásának.