Augusztusban növelte termelését az OPEC

Vágólapra másolva!
Az OPEC-tagországok augusztusban tovább növelték termelésüket, különösen Szaúd-Arábia, amivel sikerült ellensúlyozni a szabotázsakciók miatt kieső iraki kivitelt - derül ki egy Reuters-felmérésből.
Vágólapra másolva!

Az OPEC augusztusi teljes olajtermelése napi 100 ezer hordóval 29,6 millióra bővült és ezzel alig maradt el a 2000 decemberében jegyzett napi 29,76 millió hordótól.

Az Irak nélküli, termelési kvótával rendelkező tíz tagország napi olajtermelése a múlt hónapban 27,85 millió hordót tett ki, 300 ezer hordóval felülmúlva a júliusi szintet. A tíz ország közül a legnagyobb mértékben Szaúd-Arábia emelte a termelését, napi 250 ezer hordóval 9,5 millióra.

Elemzők arra számítanak, hogy szeptemberben a szaúdi termelés már napi mintegy 10 millió hordó lesz, jóval meghaladva napi 8,45 millió hordó termelési kvótáját és közelítve termelési kapacitásának felső szintjéhez, ami 10,5 millió hordó.

Irak augusztusi olajtermelése napi 1,75 millió hordó volt, elmaradva a júliusi 1,95 millió hordótól, miután a múlt hónapban több alkalommal le kellett állítania az olajkivitelt az olajvezetékei elleni szabotázsakciók miatt.