Leminősítheti Magyarországot az S&P

Vágólapra másolva!
A magyarországi növekedés szerkezete érezhetően javult az elmúlt évekhez képest, de ha a költségvetésben további csúszások történnek - aminek "a kormány gyenge helyzete miatt" megvan a kockázata -, azt negatív hitelminősítési lépés fogja követni a hazai valutában kiadott szuverén adósság esetében, amelynek besorolása máris "lefelé ható nyomás" alatt van - hangzott el a Standard and Poor's keddi szakkonferenciáján.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő európai feltörekvő piaci szakelemzője, Beatriz Merino előadásában azt mondta: a magyar gazdasági növekedés jelenleg jórészt az exportra és a beruházásokra alapszik, vagyis szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált a korábbiakhoz képest, amikor a növekedés alapja a belső magánfogyasztás volt. A szakértő szerint idén javulás érzékelhető a jegybank és a kormány együttműködésében, és a két intézmény kommunikációjában is tavalyhoz képest.

Nagy a költségvetési "csúszás" kockázata

A Standard and Poor's elismeri, hogy a hamarosan hivatalba lépő új kormány tudatában van a költségvetési konszolidáció fontosságának, és rendre megerősíti elkötelezettségét a költségvetési célok tartása mellett.

Azonban a kormány gyenge helyzete miatt továbbra is magas a kockázata annak, hogy a költségvetésben "csúszások" lesznek. Ennek egyik oka - ahogy az Csehországban és Lengyelországban is történik - az, hogy a magyar kormány folyamatosan veszít népszerűségéből, és jönnek a 2006-os választások. "Magyarország esetében már korábban is láttunk olyat, hogy a választásokat nagyobb költekezés előzi meg" - mondta Beatriz Merino.

A Standard and Poor's elemzője szerint e kockázatok miatt jelenleg "lefelé mutató hajlam" érvényesül a cégnél egyelőre elsőrendű "A" szinten nyilvántartott magyar szuverén forintadósság-besorolás esetében. Ha a költségvetési szférában meglévő kockázatok valóra válnak, azt leminősítés követheti a hazai valutában fennálló adósság esetében - tette hozzá.

Csehországot már visszaminősítették

A Standard and Poor's múlt pénteken Csehország hazai valutában kiadott szuverén adósságát egy osztályzattal már visszaminősítette - egyébként éppen a magyarországi hasonló osztályzat szintjére -, az ország romló költségvetési helyzetére és a költségvetési konszolidáció borús kilátásaira hivatkozva.