Nőtt a hazai szállodák forgalma

Vágólapra másolva!
Az év első nyolc hónapjában a szállodák átlagosan 61 százalékos foglaltsággal működtek, a kihasználtság hét százalékponttal volt magasabb, mint tavaly - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13 600 forint volt ebben az időszakban.
Vágólapra másolva!
KSHhttp://www.ksh.hu

Átlagosan 11 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. A budapesti szállodákban 15-27 százalékkal töltöttek több éjszakát a vendégek. Nyugat-Magyarország szállodáiban kisebb mértékű a bővülés. A balatoni négycsillagos szállodákban tizedével kevesebb éjszakát töltöttek a vendégek, mint az előző év hasonló időszakában.

Augusztusig a budapesti szállodák mindhárom vizsgált csoportja 60 százalék fölötti, ezen belül a négycsillagos szállodák kiemelkedően magas, 68 százalékos szobafoglaltsággal működött. A balatoni, illetve a nyugat-magyarországi szállodák magasabb, 55-59 százalékos, a Kelet-Magyarországon működő egységek alacsonyabb, 42-52 százalékos szobakapacitás-kihasználtságot jelentettek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára a januártól augusztusig terjedő időszakban 13 600 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest - folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva - 300 forint növekedést jelent. Az öt- és négycsillagos szállodákban az átlagár minden vizsgált csoportban meghaladta a 12 ezer forintot. A háromcsillagos egységekben a területi elhelyezkedéstől függően 6400-8800 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Az év első nyolc hónapjában egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8300 forint bruttó bevétel jutott, míg tavaly 7200 forint. A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 14 százalékkal haladta meg a tavalyit. A szobaárbevétel - a Balatonnál és Nyugat-Magyarországon üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a fővárosi, illetve a kelet-magyarországi szállodákban volt a legnagyobb mértékű.