Egyre kevesebb a fizetésképtelen cég

Vágólapra másolva!
Augusztusban mélypontra került a késve törlesztő, illetve az egyáltalán nem fizető vállalati adósok aránya, a Standard and Poor's Londonban kiadott havi globális összesítése szerint.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő jelentése szerint a cég nyilvántartásában spekulatív kategóriába sorolt vállalatok 1,69 százaléka volt augusztus végén nem fizető a július végi 2,16 százalék után. A hitelminősítők gyakorlatszerűen a spekulatív besorolású cégadósok törlesztési teljesítményén mérik a globális vállalati szektor egészségi állapotát, mivel a befektetői fokozatba sorolt vállalatok körében alig fordul elő törlesztési leállás.

EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

A Standard and Poor's csütörtöki jelentése szerint augusztusban már tizedik hónapja volt folyamatosan a 1981-2003-as időszak 5,27 százalékos átlaga alatt a nem fizető vállalati adósok aránya. A hitelminősítő azzal számol, hogy az általánosságban erős vállalati jövedelmezőség és a globális gazdasági növekedés közepette 2004 hátralévő részében tovább csökken a nem fizetővé váló cégek aránya.

Nemrégiben a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő szintén a nem fizető cégek arányának meredek idei csökkenéséről számolt be. A Fitch múlt havi összesítése szerint a piacon magas hozamú adósságokkal megjelenő - vagyis alacsony, zömmel spekulatív adóskockázati besorolású - európai cégek körében az idei első félévben 0,5 százalékra csökkent a törlesztéseikkel elmaradók aránya az egy évvel korábbi azonos időszak 6,3 százalékos, illetve a 2002. első félévi 20,9 százalékos aránya után. A Fitch nyilvántartásában szereplő amerikai cégek 0,8 százaléka volt a nem fizetők listáján a nyár közepén, az egy évvel korábbi 2,8 százalék helyett.