Egyre több a külföldi turista

Vágólapra másolva!
Az év első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 9 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma az előző év azonos időszakához képest, a belföldi vendégforgalom ugyanakkor május óta csökken. A szálláshelyek 102,3 milliárd forint bevételt értek, ami 16 százalékkal több az előző évesnél - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Januártól júliusig a magyarországi szálláshelyek több mint 1,7 millió külföldi vendéget fogadtak, ahol összesen 5,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldi vendégek számának növekedése 2003 utolsó negyedévében kezdődött, ami folytatódott ebben az évben is; az emelkedés szinte teljes egészében Budapesten jelentkezett. A külföldi vendégek átlagosan 3,3 éjszakát töltöttek Magyarországon, ami az előző év hasonló időszakához képest csökkenést jelent.

Ebben az időszakban 1,8 millió belföldi vendég közel 4,6 millió vendégéjszakát töltött a szálláshelyeken. Ez 2, illetve 4 százalékkal kevesebb az előző évesnél. A statisztikai adatok szerint a belföldi vendégforgalom május óta csökken. A szállodákban a belföldiek által eltöltött éjszakák száma a csökkenő tendencia ellenére az év első hét hónapjában 2 százalékkal emelkedett. A növekedés a kétcsillagos szállodák kivételével minden kategóriában jellemző volt. A belföldi vendégek átlagos tartózkodási ideje a kereskedelmi szálláshelyeken 2,5 éjszaka.

EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

Júliusig a kereskedelmi szálláshelyek 102,3 milliárd forint bevételt értek el, melyek 95 százaléka a szállodákban és a panziókban keletkezett. Az összes bevétel folyó áron 16 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A szállásdíj-bevételek 14, a szálláshelyi vendéglátás 22, az egyéb szolgáltatások bevétele 12 százalékkal emelkedett.

Az év első hét hónapjában a szállodák átlagosan 45 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékkal volt magasabb. A gyógyszállók kihasználtsága átlagosan 58 százalékos volt, ami 3 százalékpontos növekedést jelent.

Idén júliusig több mint 20 millió külföldi érkezett Magyarországra a határőrség adatai alapján. A magyar állampolgárok ebben az időszakban közel 9,4 millió alkalommal lépték át az országhatárt, ez 16 százalékos növekedés. A Ferihegyi repülőtér külföldi utasforgalmában 27 százalékos, magyar utasforgalmában pedig 20 százalékos volt a bővülés.