Augusztusban 7,2 százalékos volt az infláció

Vágólapra másolva!
Augusztusban a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek, 2003 augusztusához viszonyítva pedig 7,2 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden. Elemzők is 7,2 százalékos inflációt vártak a múlt hónapra.
Vágólapra másolva!

Év végéig tovább csökken az infláció

Draskovics Tibor pénzügyminiszter szerint jó esély van arra, hogy az év hátralévő hónapjaiban érzékelhetően csökkenjen az infláció, és az 2005 végéig a Magyar Nemzeti Bankkal közösen kialakított szintre süllyedjen (az MNB 4 százalékos inflációt prognosztizál, plusz-mínusz 1 százalékos tűréshatárral). Draskovics elmondta: ha az adóhatásoktól megtisztítjuk a mostani adatot, akkor 5,1 százalék jön ki, így az áremelkedés nem sokkal haladja meg a tavaly augusztusi 4,7 százalékot. Elmondása szerint a többlet az üzemanyagok világpiaci árnövekedéséből adódik.

Idén az első nyolc hónapban átlagosan 7,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Augusztusban az alapdrágulás (maginfláció) az előző évhez képest 5,9 százalékos volt.

Az árszínvonalat az év nyolcadik hónapjában az előző hónaphoz képest a szolgáltatások drágulása 0,09, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,05, a háztartási energiáé 0,03, a szeszes italoké, dohányáruké 0,01 százalékkal emelte, míg az élelmiszereknél bekövetkezett árcsökkenés 0,26, a ruházkodási cikkeké 0,19, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,1 százalékkal csökkentek. Árcsökkenés történt az idényáras élelmiszerek (19 százalék) és a liszt (2,9 százalék) esetében. Ezzel szemben növekedett a sertéshús (4,1 százalék) és a sertészsiradék (9,3 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal emelkedtek.

A tartós fogyasztási cikkeknél és a ruházkodási termékeknél csökkentek az árak egy hónap alatt, utóbbi a nyári kiárusításoknak köszönhetően. A többi főcsoportban az árszínvonal kismértékben növekedett júliushoz viszonyítva. Az üdülési szolgáltatások árai 3,8 százalékkal nőttek, míg az egyéb cikkek főcsoporton belül a járműüzemanyag-árak átlagosan 1,4 százalékkal emelkedtek, a tanszerek, írószerek árai pedig - az iskolakezdés előtti akciók miatt - 3 százalékkal mérséklődtek.

EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

12 hónap alatt, 2003 augusztusához viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 8,5 százalékkal emelkedtek. A sertéshús 31, a cukor 26, a tojás 21, a liszt 18, a kenyér 16 és a péksütemény 15 százalékkal drágult - derül ki a KSH jelentéséből.

Az átlagosnál kisebb mértékben drágultak a ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt. A szolgáltatások az átlagot kismértékben meghaladó, 7,4 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 19, a helyi tömegközlekedés 17, a szemétszállítás 16, az oktatási szolgáltatás 13, a társasházi közös költség és a kábeltelevízió-előfizetés 12-12, a testápolási szolgáltatások és a vízdíj egyaránt 11 százalékkal drágult.