Emelkedő devizahitel-kamatot hozhat a svájci kamatemelés

Vágólapra másolva!
Megemelte az irányadó kamatot csütörtöki ülésén a svájci nemzeti bank döntéshozó testülete: a három hónapos bankközi kamatlábat negyed százalékponttal 1,25 százalékra emelték. Ez a svájci frank erősödését és egyben a svájci frank alapú devizahitelek törlesztőrészletének emelkedését jelentheti.
Vágólapra másolva!
PSZÁF: kockázatosak a devizahitelek/uzletinegyed/hitel/20040914pszaf.htmlEU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

Bár egyes szakértők még arra számítanak, hogy a svájci jegybank idén tovább emeli az irányadó rátát, csökkent azok száma, akik szerint ilyen döntés még idén várható.

A svájci jegybank legutóbb júniusban emelt kamatot, akkor 1 százalékra növelte az alaprátát. Az ilyen lépés után megszokott tendenciával ellentétben azonban nem emelkedett, hanem csökkent a svájci frank árfolyama - ez elsősorban annak köszönhető, hogy a piac nagy része már nem számít további kamatemelésre idén, a Napi Gazdaság szerint.

Itthon a devizahitelek 95 százaléka svájci frank alapú. A fizetőeszköz árfolyam-csúcsát a budapesti devizapiacon idén júniusban érte el, akkor az árfolyam megközelítette a 170 forintos szintet. Július végén már egy svájci frank 162 forint körüli szinten tartózkodott, ez az árfolyam azóta nemigen változott. Akinek sikerült a csúcson felvennie svájci frank alapú hitelt, eddig legalábbis jól járt.