A Reuters szerint hiteles a deficitcél

Vágólapra másolva!
A Reuters szeptemberi felmérése szerint az elemzők hitelesnek tartják a kormány megemelt hiány-prognózisát, de a konszenzus az államháztartás idei GDP-arányos deficitjét a prognózis felső határára, 5,3 százalékra teszi, ami a kormány szerint a pesszimista változat. Az elemzők egy része 2010-nél későbbre teszi az euró hazai bevezetését.
Vágólapra másolva!

Az összefoglaló szerint a 2005-ös hiányra vonatkozó konszenzus jelentősen felfelé mozdult el: a GDP fél százalékával, 4,8 százalékra emelkedett az előző havi felméréshez képest.

JP Morgan: 2012-re tolódhat az euróbevezetés

Az idén két évvel kitolt euróbevezetési céldátumhoz képest is legalább két év késéssel, vagyis legkorábban 2012-ben valószínűsíthető az euró magyarországi bevezetése a költségvetési konszolidáció várható üteme alapján - áll a JP Morgan hétfői jelentésében.

Az euró bevezetésének dátumát a piaci átlag még mindig 2010-re teszi, de többen előrejelzésük módosítását helyezték kilátásba, és megjelentek 2010-nél későbbi jóslatok is. A 2010-es bevezetés feltétele, hogy 2008-ra három százalék alá csökkenjen a hiány. A kormány a konvergencia-tervben évi félszázalékos csökkentéseket ígért, a 2004-es előirányzat emelkedése miatt azonban a pénzügyminiszter bejelentése szerint jövőre ennél nagyobb vágásra lesz szükség.

Az elemzői konszenzus azonban továbbra is csak fél százalékpont csökkentést helyez kilátásba a jövő évre. A konvergencia-pályához képest jóval magasabb szám egyelőre nem vezetett a 2010-es euróbevezetés elvetéséhez a felmérésben, de mivel több elemző jelezte, hogy a költségvetési folyamatok függvényében felülvizsgálhatja várakozásait, megvan a kockázata, hogy a közeljövőben a 2010-es dátumról is lemond a piac.

Az év végéig várható kamatvágást illetően az egy hónappal ezelőtt jelzett egy százalékpontnak már csak a felét valószínűsítik az elemzők.

Tovább takarékoskodik a kormány/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040915ujabb.htmlEU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

A szakértők többsége szerint hétfőn nem változtat kamatot a Magyar Nemzeti Bank, októberben azonban már jöhet egy kis csökkentés, amit még egy apró vágás követhet az év vége előtt. Mindezek eredményeképpen 11 százalékról 10,5 százalékra mérséklődhet a jegybanki alapkamat az idén. Jövőre viszont az elemzők szerint jelentősebb kamatvágások jöhetnek, összesen 225 bázispont.

A gazdaság növekedésére vonatkozó konszenzus enyhén emelkedett: 2004-re 3,9, 2005-re 3,95 százalékos növekedést várnak a Reuters elemzői.

Az infláció az augusztusi 7,2 százalékról szeptemberben 6,9 százalékra csökkenhet a piaci átlag szerint, decemberre pedig 6,25 százalékra lassulhat. Ez utóbbi 15 bázisponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti konszenzushoz képest, a jövő év decemberére azonban ugyanennyivel csökkent a várakozás, 4,4 százalékra.

A második negyedéves folyómérleg-hiányt 2,3 milliárd euróra teszi a felmérés, magasabbra az egy hónapja várt 2,1 milliárdnál és az első negyedévben mért 1,705 milliárd eurónál. Tovább emelkedtek az éves folyómérleg deficitekre vonatkozó prognózisok is: 2004-re 200 millió euróval hétmilliárd euróra, 2005-re pedig 130 millió euróval 6,63 milliárd euróra.