Újabb változatok a bankadóra

Vágólapra másolva!
A 24 százalékra emelendő társaságiadó-kulcs helyett más megoldásokon is gondolkodik a pénzügyi tárca a bankok extranyereségének megadóztatására - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az egyik megoldás szerint csak az állam által adott kamatkiegészítés egy részét kellene visszafizetniük az érintett pénzintézeteknek adó formájában.

Bírál és fenyeget az OTP/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040917azadoemeles.html

Az elképzelések között szerepel egy másik lehetőség is, a jegybanknál elhelyezett kötelező banki tartalékok kamatainak megadóztatása. Ez utóbbi úgy lehetséges, hogy a korábbi jelképes nagyságú kamat helyett május elsejétől a Magyar Nemzeti bank is a 11 százalékos jegybanki alapkamatot fizeti ki a pénzintézeteknek a nála lévő tartalékok után.

Arra vonatkozóan ugyanakkor nincs nyilvános kimutatás, hogy a tartalékrátát hány százalékos adóval kellene megterhelni ahhoz, hogy a kormány által elvárt 30 milliárd forintos költségvetési pluszbevételt el lehessen érni.

A pénzügyi felügyelet adatai alapján a hazai bankok első félévi nyeresége 40 százalékkal 168 milliárd forintra nőtt. Ebből az OTP 77 milliárd forintot teljesített, így a kormány tervezett pluszbevételének mintegy 40 százalékát is a legnagyobb hazai pénzintézet adná. A pluszbevétel idén elérhette volna a 25 milliárd forintot, így jövőre 20 százalékkal magasabb nyereség elérésével is megkaphatja a költségvetés a várt többletet - írja a Világgazdaság.