Az EU is felszámolja a Líbia elleni szankciókat

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió országai szerdán megtették az első lépést afelé, hogy feloldják a fegyverszállítási tilalmat és a gazdasági büntetőintézkedéseket Líbiával szemben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már tavaly feloldotta a 11 éve, egy amerikai utasszállító gép felrobbantása miatt elrendelt szankciókat. Ezt követően áprilisban az Egyesült Államok is feloldotta a Líbiát sújtó intézkedéseit.
Vágólapra másolva!
Diktátorok pénzügyei/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030222diktatorok.html

Az EU 25 tagországa brüsszeli nagyköveteinek szerdai ülése után diplomáciai forrásokból kiszivárgott: a tagországok Olaszország sürgetésére elfogadták, hogy fel kell oldani az EU által 1986-ban életbe léptetett fegyverszállítási tilalmat.

Forrás: MTI
Moammer el-Kadhafi líbiai elnök

Olaszország azért sürgette a tilalom haladéktalan feloldását, mert az egykori olasz gyarmat csak így juthat hozzá olyan fejlett eszközökhöz, amelyekkel hatékonyabban léphet fel az Észak-Afrikából, főleg Líbiából Nyugat-Európába áramló illegális bevándorlással szemben. Olaszország a maga hosszú földközi-tengeri partvonalával fő célpontja a Nyugat-Európába készülő afrikai gazdasági menekülteknek, akik minden elképzelhető vízi járművel megkísérlik az átkelést az olasz szigetekre.

A fegyverszállítási tilalom feloldásától azt reméli az olasz kormány, hogy Líbia így hozzájuthat rengeteg új eszközhöz, a gyorsnaszádoktól az infravörös távcsöveken át a még fejlettebb eszközökig, melyekkel visszaszoríthatja a tengeri átkeléseket.

Az EU országok nagykövetei egyben javaslatot fogadtak el az észak-afrikai országgal szemben az ENSZ által elrendelt gazdasági büntetőintézkedések részleges feloldására. A világszervezet Biztonsági Tanácsa már tavaly feloldotta a 11 éve, egy amerikai utasszállító gép felrobbantása miatt elrendelt szankciókat. Ennek nyomán az Egyesült Államok áprilisban feloldotta a Líbiát sújtó intézkedéseit, az EU országai viszont csak jó fél évvel később készülnek erre, mert a feloldást a tagországok külügyminisztereinek is jóvá kell hagyniuk októberi ülésükön.