Kamatemelésről döntött a Fed

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betölt Federal Reserve (Fed) kedden a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,75 százalékra emelte az irányadó kamatot, miközben arról számolt be, hogy a gazdaság egy lassabb periódus után kezd magára találni és mérsékelten javultak a munkaerő piaci feltételek.
Vágólapra másolva!
EU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Profitáljon cége az uniós csatlakozásból! Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste Bank szakértői pedig válaszolnak felmerülő kérdéseire.

A Fed négy év után idén júniusban emelte először alapkamatát. A mostanihoz hasonlóan júniusban és augusztusban ugyancsak mérsékelt, 25 bázispontú kamatemelést hajtott végre.

A Fed kedvező inflációs várakozást fogalmazott meg, mondván: az energiaárak emelkedése ellenére az elmúlt hónapokban az infláció és az inflációs várakozás mérséklődött, ami kedvező a gazdaság alakulásának a jövője szempontjából.

Az egyhangúlag hozott keddi kamatemelés bejelentésekor úgy fogalmazott a Fed nyíltpiaci bizottsága, hogy az infláció várhatóan továbbra is alacsony marad, amiből szakértők arra következtetnek, hogy a Fed folytatja a lassú kamatemeléseket. Az amerikai állampapírok elsődleges forgalmazói a keddi döntés után 84 százalékos esélyt látnak arra, hogy a Fed november 10-én ismét 25 bázispontú kamatemelésről dönt.

A Fed legközelebb már csak a november 2-i amerikai elnökválasztások után ül össze ismét, hogy döntsön a kamatról.