Közel felével több négynapos matricát adtak el

Vágólapra másolva!
Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. az év első nyolc hónapjában 5,8 millió darab autópálya-matricát értékesített, 38 százalékkal többet, mint 2003 azonos időszakában. A társaság közleménye szerint 4 napos matricából 45 százalékkal többet vásároltak az autópálya-használók, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

A 10 napos matricák forgalma ezzel szemben csaknem a felére esett vissza, de így is meghaladta az 1,1 millió darabot. Éves matricákból 176 ezret adtak el az év első nyolc hónapjában, ami 10 százalékos növekedés az elmúlt évihez képest. A közlemény szerint ez már éves adatnak tekinthető, ugyanis májustól elenyésző az értékesítés, hiszen ezután már gazdaságosabb a havi matricákat megvenni.

Az első félévben 8,7 milliárd forint bevétele származott a társaságnak a matrica értékesítéséből, ami megfelel a 2004-re tervezett 19 milliárdos tervezett összeg szezonális hatással kiigazított időarányos részének - mondta Pásztor Zoltán, az ÁAK RT. kommunikációs vezetője.

Az autópálya-kezelő tájékoztatása szerint a nagyobb forgalomtereléssel járó útfelújítások október elején mindenhol befejeződnek. Kivétel ez alól az M7-es autópálya, ahol a nyáron megkezdett informatikai fejlesztés, az új segélykérő, az útmeteorológiai, a forgalomszámláló, a forgalommegfigyelő és a korszerű átviteltechnikai rendszer építése-telepítése az év végére készül el.

A jövő évi sztrádadíjakat, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium rendeletben határozza meg. A több változatból álló javaslat jelenleg közigazgatási egyeztetésen van.