Járai: Feszültség van a jegybank és az MSZP között

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint kétségtelen, hogy a jegybank és az MSZP között nagy a feszültség. Járai Zsigmond szerint nincs lehetőség a jegybanktörvény módosításával eltávolítani őt posztjáról. A feszültség a politikai pártok és a jegybank között rosszat tesz a magyar gazdaságnak, a jegybankelnök szerint.
Vágólapra másolva!

A jegybank elnöke 2007-ig én vagyok, nincs tudomásom arról, hogy bárki a jegybanktörvény módosítását kezdeményezné, ugyanakkor lehet, hogy parlamenti leszavazásom beleillik egyfajta forgatókönyvbe - mondta Járai Zsigmond.

A jegybank elnöke szerint kétségtelen, hogy a jegybank és az MSZP között nagy a feszültség. Járai Zsigmond elmondta: törvénymódosításra lehetőség nincs, a magyar jegybanktörvény teljes mértékben megfelel az Európai Unió jogszabályainak, a jegybank függetlenségét az alkotmány védi Magyarországon.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írta, hogy a kormánytöbbség a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításával kívánja eltávolítani posztjáról Járai Zsigmondot. Ezt az MSZP-frakció közleményben cáfolta. 2007-ig Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank elnöke - áll a közleményben.

Járai Zsigmond elmondta: nem érte váratlanul, hogy az MNB beszámolóját a parlamenti többség leszavazta. - Emberileg ez nem lepett meg, és nem is érdekel, az ország megítélésének viszont nem használt, a forint gyengült is valamennyire - tette hozzá. A feszültség a politikai pártok és a jegybank között rosszat tesz a magyar gazdaságnak - mondta Járai Zsigmond.