Közel egy százalékkal nőtt a brit GDP

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában a gazdaság 0,9 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedhez és 3,6 százalékkal a tavalyi második negyedhez képest - közölte a brit statisztikai hivatal harmadik felülvizsgálatként, megerősítve a korábbi becslést.
Vágólapra másolva!
[origo] biztosítás/biztositas/index.htmlVálassza a legjobb biztosítási ajánlatot!

A GDP az első negyedévben, az utolsó felülvizsgálat szerint, 0,7 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, és 3,4 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben. A brit gazdaság növekedési üteme messze gyorsabb a nyugat-európai átlagnál, és jobban állta az elmúlt évek lassulását, mint az amerikai vagy a japán gazdaság.

Az euróövezeti tagországok hazai össztermékének növekedése átlagosan 0,5 százalékra lassult a második negyedévben az első negyedévi 0,6 százalékról, míg éves szinten a növekedés 2 százalékos volt. Az EU 25 tagállamában az átlagos növekedés 0,6 százalékos volt a második negyedben, és a GDP 2,2 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi második negyedben.

A Bank of England a gazdaság túlhevülésétől tartva tavaly november óta ötször emelte irányadó kamatát, a kéthetes repót, legutóbb augusztusban, negyed százalékponttal 4,75 százalékra. Szeptemberben azonban a hűlés jeleit látva, nem folytatta az emelést.