Az agrárium a jövő évi költségvetés nyertese

Vágólapra másolva!
Az agrárium lesz a jövő évi költségvetés nyertese, mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, amikor csütörtökön ismertette a 2005-ös keretszámokat. A pénzügyminiszter a költségvetés veszteseként magát az államot jelölte meg, ahol kevesebbet költenek majd a működtetésre, viszont színvonalasabb munkát várnak el.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor a Szili Katalintól kimondottan erre a célra kapott bőrtáskájával, háromnegyed négykor indult el csütörtökön délután a Pénzügyminisztérium épületéből, hogy a 2005-ös költségvetést négy órakor átnyújtsa az Országház elnökének. A keretszámok ez előtt történt ismertetésekor a szaktárca vezetője elmondta: a jövő évi költségvetés bevétele 5847 milliárd forint, a kiadási oldal pedig 6826 milliárd forint lesz.

Infláció felett nőnek az egészségügy forrásai is

A jövő évi költségvetés nyertese az agrárium lesz, ahol 13 százalékkal nőnek a pénzek, mondta a pénzügyminiszter. A mezőgazdaságra fordítandó, összesen 328 milliárd forint fele az Európai Unióból jön majd, mondta Draskovics Tibor. Az önkormányzatok is több pénzből gazdálkodhatnak jövőre: az idei keretnél 8 százalékkal több forrásból színvonalasabban tudják majd ellátni feladataikat, a szaktárca vezetője szerint. Még több pénzhez juthatnak az önkormányzatok, ha a kistérségi együttműködéséket is preferálják, a kormányzat ezekre többletforrásokat különített el, mondta Draskovics Tibor. Infláció feletti mértékben nőnek az egészségügyi ellátásra fordított kiadások is.

A honvédelemnek is kevesebb jut

A vesztes maga az állam lesz, a szaktárca vezetője szerint. Kevesebbet költenek majd a működtetésre, minden intézmény a 2004-es norma 95 százalékát kapja meg. Kötelező elbocsátásokról nincs szó, mindenki úgy gazdálkodik ahogy akar, egy feltétellel: színvonalasabb szolgáltatást kell nyújtani - mondta Draskovics Tibor. Ezzel 95 milliárd forintot takarít meg a költségvetés, tette hozzá. A honvédelemre jutó kiadások is csökkenek, mert a hadsereg már kellőképpen átalakult, mondta a szaktárcavezető. A honvédség 282 milliárd forintot kap 2005-ben.

Inflációkövető szociális támogatások

Minden szociális támogatás legalább az inflációval megegyező mértékben nő, mondta a pénzügyminiszter. A lakástámogatásnál sem lesz megszorítás- ugyanakkor kevesebb az erre szánt pénz a költségvetésben, mivel jövőre kisebb kamatszintre számít a kormányzat, tette hozzá. Ezért az állami támogatás mértéke is kevesebb lesz.

A szaktárca kamatszintre vonatkozó várakozásait nem hozzák nyilvánosságra, nehogy azt gondolja a jegybank, hogy nyomást próbálnak gyakorolni rá -mondta Draskovics Tibor. A szaktárca vezetője azonban annyit közölt, hogy mivel a tervek szerint jövőre 40 százalékkal csökken az infláció (idén 6,8 százalékot, jövőre 4,5 százalékot várnak - a szerk.), és az állam is takarékosabb lesz, ezért meglesz a jegybank tere a kamat csökkentésére. "Remélem a jegybank él majd a lehetőséggel" - mondta Draskovics Tibor. A jövő évi költségvetésben 880 milliárd forint van kamatkiadásra, tette hozzá.

Állami pénzből nem épül autópálya

Jövőre valóban koncesszióban épülnek majd az autópályák, mondta Draskovics Tibor egy kérdésre válaszolva. A már épülő autópályákat is sikerült koncesszióba adni, tette hozzá. A szaktárca vezetője szerint csak az M0-ás néhány szakaszának befejezése és a leendő, új építkezések előkészítése folyik majd állami pénzből.