Egyre többet vásárolunk bankkártyával

Vágólapra másolva!
Az év első hat hónapjában 93 millió tranzakcióban 2234 milliárd forintot költöttek el bankkártyával Magyarországon a kártyabirtokosok, ami mindkét esetben 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Idén az első félév végén összesen 6,8 millió darab - magyarországi bankok és pénzügyi intézmények által kibocsátott - kártyát tartottak nyilván, 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kártyák 89 százaléka betéti kártya, 11 százaléka pedig hitel- vagy terheléses kártya. A kártyák közül közel 6,4 millió darabot 22 bank, illetve egy pénzügyi vállalkozás bocsátott ki, 421 ezer darabot üzemanyag társaságok.

A januártól júniusig tartó időszakban 2234 milliárd forintot költöttek el bankkártyával azok tulajdonosai Magyarországon. A műveletek 3 százalékát, az elköltött összeg 4 százalékát külföldi kibocsátású kártyával bonyolították le.

55 százalékban ATM-en keresztül készpénzfelvételre használták a plasztiklapokat, 3 százalékban ATM-en keresztül mobiltelefon kártyát töltöttek fel vele, 38 százalék volt a kereskedőknél történt vásárlás, 4 százalék pedig a bankfiókban vagy postai POS terminálon megvalósult készpénzfelvétel.