Nincs elég raktár a rekord gabonatermésnek

Vágólapra másolva!
A Gabonaszövetség szerint kétséges, hogy van-e Magyarországon 16 millió tonnát meghaladó raktározási lehetőség az idei gabonatermés elhelyezésére. A szövetség 13 millió tonna összkapacitású raktározási lehetőségről tud, az idei termés a szakemberek szerint rekordmennyiségű lesz.
Vágólapra másolva!

Felmért raktártér, amelynek tudjuk a címét, telefonszámát, mintegy 13 millió tonna termésre van, mondta a szövetség főtitkára, Makay György. A főtitkár számításai szerint a felmérteken túl még lehet tárolókapacitás az országban. 2001-ben például 15 millió tonnás gabonatermés volt, és akkor sem volt szabad ég alatt termés, mondta Makay György. A Gabonaszövetség nem készít önállóan termésbecslést, a szaktárca hivatalos termésbecslése alapján azonban azt várják, hogy a búza, a kukorica és az összes kalászos termése együttesen eléri a 16,3-16,4 millió tonnát. Ekkora termés még soha nem volt Magyarországon - mondta a főtitkár.

A rekordtermésből 8,2-8,3 millió tonna kukorica lesz, amelynek a nagyobb része még kint van a földeken. Makay György ebben a helyzetben minden gabonatermelőt arra figyelmeztet, hogy keresse a tárolási lehetőségeket, akár kompromisszumos megoldásokat is. A főtitkát szerint a tárolási problémákat csak helyben lehet megoldani.

Alig exportált Magyarország

A gondokat nem könnyíti az export sem. 2001-ben, amikor szintén jelentős volt a gabonatermés, novemberig már több mint egymillió tonnát kiszállítottak az országból. Idén eddig még csak mintegy 300 ezer tonna gabona hagyta el Magyarországot. Búzát a környező országokba, így például Bosznia-Hercegovinába, Szlovéniába, Olaszországba és Jordániába értékesítettek. Ez utóbbi volt a legjelentősebb tétel, 50 ezer tonna.