Amerikai és norvég tudós kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Vágólapra másolva!
Finn E. Kydland norvég és Edward C. Prescott amerikai tudósnak ítélték oda az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be hétfőn Stockholmban. A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban a svéd központi bank alapította, fennállásának 300. évfordulóján. A díjat a svéd akadémia ítéli oda, de elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel közgazdaságtudományi emlékdíja.
Vágólapra másolva!

A két tudós a dinamikus makorökonómia, a gazdaságpolitika időkorlátai és a gazdasági ciklusokat kiváltó, befolyásoló tényezők területén végzett munkássága elismeréseként kapta a megosztott díjat és a vele járó 10 millió svéd koronás pénzjutalmat.

A méltatás szerint Kydland és Prescott alapvetően hozzájárult az említett kutatásokhoz nemcsak a makrogazdasági elemzések szintjén, de számos ország monetáris és a pénzügyi politikája területén is.

A 60 éves, norvég Kydland a Carnegie Mellon Egyetemen tanít az egyesült államokbeli Pittsburgh-ben, valamint a Santa Barbarában lévő Kalifornia Egyetemen (University of California).

Társa, a 63 éves Prescott az egyesült államokbeli Tempében lévő Arizona Állami Egyetemen (Arizona State University) és a Minneapolisi Szövetségi Jegybankban dolgozik. Prescott az ötödik amerikai tudós, aki 2000 óta elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat.

Simon András a Magyar Nemzeti Bank kutatási osztályvezetője a távirati irodának elmondta, hogy a két tudós a konjunktúraciklusok kutatása mellett hozzájárult az optimális gazdaságpolitika kialakításához is. A 80-as években publikált cikkeikben felhívták a figyelmet arra, hogy a termelékenység változása hogyan hat az üzleti ciklusokra, valamint arra, hogy a jegybankok függetlenségét törvényi garanciákkal kell megerősíteni.

A Nobel-díjas közgazdászok szerint az üzleti várakozások és a technológiai váltások hosszabb távon erősebb hatást fejtenek ki a gazdasági ciklusokra, mint a kormányzati politikák, ezért is kell nagyobb önállóságot biztosítani a monetáris politikának, a kormányoknak pedig óvakodniuk kell a rövid távú célok érdekében való beavatkozástól.