SZDSZ: Mégsem kell az árfolyamnyereség-adó

Vágólapra másolva!
Módosító indítványt nyújt be az árfolyamnyereség-adó visszaállítása ellen az SZDSZ, mondta Kuncze Gábor kedden a parlamentben. A politikus szerint elvi okokból nem támogatják a tőzsdei árfolyamnyereség adóját, és kényszerűen veszik tudomásul, hogy bizonyos megtakarítási formákkal ellentétes szabályozás kerül a jogszabályba. Korábban a kormány elfogadta az adónemet, és ehhez az SZDSZ-es miniszterek is hozzájárultak.
Vágólapra másolva!

Előnye ennek a törvényjavaslatnak, hogy olyan elvi megfontolásokat vezet konzekvensen végig, amelyek egy kívánatos irányba mutatnak, csak a mi megfontolásunk szerint nem elegendőek ahhoz, hogy egy hatékonyabb, jobb és egyszerűbb, átláthatóbb és stabilabb adórendszerrel legyen dolgunk - mondta Kuncze Gábor.

Mégis lesz árfolyamnyereség-adó/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040923megis.html

Kuncze Gábor elmondta, hogy elvi okokból nem támogatják és módosító indítványt nyújtanak be annak érdekében, hogy ne vezessék be a tőzsdei árfolyamnyereség 25 százalékos adóját, de kényszerűen veszik tudomásul azt is, hogy bizonyos megtakarítási formákkal, az öngondoskodás szemléletével ellentétes szabályozás kerül a jogszabályba.

Az SZDSZ továbbá nem ért egyet az értékpapír és az üzletrész öröklési és ajándékozási illeték alóli mentességének megszüntetésével, miközben a takarékbetétek illetékmentessége megmarad, mondta Kuncze Gábor, aki szerint az SZDSZ a módosító javaslatokkal meg fogja szavazni a javaslatot.

Draskovics: Nem indokolt az adómentesség

Korábban az SZDSZ által delegált miniszterek is hozzájárultak az árfolyamnyereség megadóztatásához a kormány ülésén, amikor a kabinet arról döntött, hogy az adótörvények módosításában szereplő indítványban az Országház elé terjesztik majd a javaslatot. Draskovics Tibor a munka- és tőkejövedelmek közötti megkülönböztetés felszámolásának egyik részeként említette a tőzsdei árfolyamnyereség-adót. Elmondta: az adómentesség az elmúlt években a dekonjunktúra idején célszerű volt, akkor azonban, amikor a tőzsde virágzik, nem indokolt.

Kuncze: Az adókedvezmények a magas jövedelműeknek szólnak

A frakcióvezető közölte: a kétkulcsos személyijövedelemadó-rendszer az évi 800 ezer és 1,5 millió forint között egyre növekvő mértékű megtakarítást jelent az adófizetők számára. A jövőben inkább annak kell lennie a szándéknak, hogy a 18 százalékos kulcs másfél milliós határát lehetőség szerint egyre magasabbra toljuk ki annak érdekében, hogy egyre nagyobb tömege fizessen az adózóknak 18 százalékot a jövedelme után, mondta Kuncze Gábor.

A politikus szerint az SZDSZ határozottabban lépett volna az adórendszerben megjelenő szociálpolitikai elemek tekintetében, mivel antiszociális az, hogy az adókedvezményeket csak azok tudják igénybe venni, akiknek magas a jövedelmük.