A bankok döntenének a különadó fizetésének módjáról

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség azt szeretné elérni, hogy a bankok maguk dönthessenek arról: a kamatkülönbözet-adót, vagy a megemelt társasági adót fizetik a következő két évben. A pénzügyi tárca jelezte a bankoknak, hogy számára csupán az évi 30 milliárd forintos adótöbblet számít, a különadó formája másodlagos.
Vágólapra másolva!

A bankok vezetői szerda estig tanácskoztak arról, hogy kamatnyereségük 6 százalékának elvonását, vagy a magasabb, 16 helyett 24 százalékos társasági adót választanák-e szívesebben a rájuk kirótt különadó formájaként - írja a Népszabadság.

Előzetes hírek szerint a kormánydöntéssel szemben a hitelintézetek többsége inkább visszatérne a kabinet részéről először felvetett, majd elvetett változathoz, a magasabb társaságiadó-kulcshoz. A kamatkülönbözetet terhelő hatszázalékos adóval ugyanis a bankok többsége rosszul járna; a piacvezető OTP Bank kivételével többségüknek jóval többet lenne befizetnie az államkasszába, mint a társasági adó emelése esetén.

A pénzügyi tárca jelezte a bankoknak, hogy számára csupán az évi 30 milliárd forintos adótöbblet számít, a különadó formája másodlagos. A kormány tehát várhatóan elfogadja majd a bankszövetség döntését. Feltételként a kabinet csupán azt szabta, hogy az új javaslat élvezze mindegyik hitelintézet támogatását.

A pénzügyminiszter csütörtökön fogadja a bankvezetőket, hogy egyeztessen velük a bankszövetség - szintén csütörtökön nyilvánosságra kerülő - állásfoglalásáról.