A bankszövetség új javaslatot tesz a bankadóra

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség új javaslatot készített a kormányzatnak a banki különadóra. A szövetség javaslata szerint a bankadó az elkövetkező 2 évben 61 milliárd forint bevételt biztosít a költségvetésnek, és a bankok választhatnák meg, hogy a kamatkülönbözet vagy a nyereségük alapján fizetik meg azt.
Vágólapra másolva!

A szeptember 23-i találkozón a miniszterelnök és a pénzügyminiszter, ill. a vezető bankárok között, lehetőséget adtak a bankok számára arra, hogy a kamatkülönbözeti adó helyett más technikai megoldást dolgozzanak ki, amelyet a kormányzat akkor támogat, ha az beilleszthető a hazai adózási gyakorlatba, élvezi a banki közösség egészének támogatását, és 2005-2006-ra összesen mintegy hatvanmilliárd forint költségvetési többletbevételt eredményez.

A pénzintézetek szakértői több technikai megoldási lehetőséget megvizsgáltak, mérlegelték azok előnyeit és hátrányait. A szakmai egyeztető munkában részt vettek a takarékszövetkezetek és a pénzügyi vállalkozások szakértői is. A pénzintézeteknek a kormányhoz eljuttatott javaslata megfelel az előzőekben említett követelményeknek: sikerült olyan megoldást találni, amely 2005-ben és 2006-ban összesen legkevesebb 61 milliárd forint költségvetési bevételt eredményez, technikailag harmonizál a hazai adózási gyakorlattal, és a pénzintézetek egyöntetűen elfogadják a javasolt technikai megoldást, áll a közleményben.

A bankszövetség szerint a megoldás ötvözi a kormány korábbi elképzeléseit: a banki különadó fizetésére kötelezett intézmények választhatnak az adó vetítési alapja tekintetében, azaz vagy 8 százalékos társasági többletadót fizetnek, vagy a kamatkülönbözet 6 százalékát.

Az adóalap megválasztása nem idegen a hazai gyakorlattól, ugyanakkor gazdaságpolitikailag előremutató. A banki különadó az adózók számára választhatóan, vagy a teljes eredményhez kötődik, vagy csak a kamatkülönbözethez. A banki különadó javasolt technikai megoldása figyelembe veszi azt, hogy a banküzem fejlődése egyre inkább abba az irányba hat, hogy különösen az univerzális bankok tevékenységében háttérbe szorulnak az egyszerű (hitelnyújtással és betétgyűjtéssel kapcsolatos klasszikus) banki tevékenységek, és az olyan korszerű bankári szolgáltatások töltenek be egyre nagyobb részarányt, mint amilyen például a tanácsadás, az elektronikus bankolás és egyéb jutalékos tevékenységek.

A banki közösség által javasolt technikai megoldás ösztönzi a korszerű irányba történő banki fejlődést, s ugyanakkor kevésbé terheli meg a kisebb, egy-egy üzletágra összpontosító pénzintézeti tevékenységet - áll a bankszövetség közleményében.

A PM szakemberei megvizsgálják a bankszövetség javaslatait, és a jövő hét elején válaszolnak a szövetség felvetéseire, közölte a szaktárca.