Kína és Japán verseng az orosz olajért

Vágólapra másolva!
Putyin orosz elnök szerint országai érdekei élveznek majd elsőséget, amikor annak eldöntésére kerül sor, hogy merre vezessék tovább a szibériai olajvezetékeket. Kína és Japán egyaránt harcba szállt az orosz olajért.
Vágólapra másolva!

A BBC News úgy értesült, a két rivális ország nagymértékű befektetéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Moszkva az általuk preferált útvonalat választja. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök szeptemberi moszkvai látogatása során kijelentette, 12 milliárd dollárnak megfelelő összeget fektetne az orosz energetikai szektorba a számukra kedvező fejlemények esetére.

A kínai vezeték a tervek szerint 2400 kilométer hosszan húzódna a szibériai Angarszktól az északkelet-kínai Dakingben lévő olajfinomítóig. A projekt költsége várhatóan hárommilliárd dollár körül alakulna.

A japán kormány ötmilliárd dollárt ajánlott fel Oroszország elmaradott távol-keleti térségének fejlesztésére. A japán tervekben egy 4100 kilométer hosszú vezeték megépítése szerepel, mely Tajcset városából a japán tengeri kikötőig, Nahodkáig vezetne. Ez azonban becslések szerint négyszer annyiba kerülne, mint a kínaiak által preferált útvonal.

Putyin az ajánlatokra úgy válaszolt: az olajvezeték útvonaláról egyelőre nem született végleges döntés, ugyanakkor ennek meghozatalában elsődlegesen Oroszország érdekeit tartják szem előtt, amely nem más, mint a távol-keleti országrész fejlesztése. Putyin üdvözölte a kínai befektetési terveket, úgy vélte azonban, ezekre nem annyira az energetikai szektornak, mint a csúcstechnológiát gyártó iparágnak lenne szüksége.