Két évig nem drágul a szórakoztató elektronika

Vágólapra másolva!
Az elektromos háztartási készülékek forgalma idén várhatóan 5 százalékkal nő éves összevetésben, és megközelíti a 250 milliárd forintot. A fejlődés egyik motorja a szórakoztató elektronikai készülékek iránti élénk kereslet - áll a GfK Piackutató Intézet új tanulmányában.
Vágólapra másolva!

A szórakoztató elektronikai készülékek piacának növekedési üteme idén az eddigi adatok szerint 10 százalékhoz közeledik. Még ennél is gyorsabban bővülnek a DVD lejátszó- és a hordozható CD lejátszó-eladások. A kutatók szerint az idei növekedés azért is mondható jelentősnek, mert már tavaly is 21 százalékkal bővült éves szinten a szórakoztató elektronikai készülékek piaca. A GfK prognózisa szerint a piac értéke a következő évben nem bővül, mert bár a mennyiségi eladások nőnek, az átlagárak a gyakori árengedmények és a bevezető akciók miatt csökkennek.

Vásárlás/uzletinegyed/vasarlas/index.htmlAz Üzleti Negyed rovataBevásárlóközponthttp://vasarlas.origo.hu/

Az elektromos háztartási nagygépek idei forgalmát a GfK 83 milliárd forintra becsüli, ami nagyjából azonos az előző évivel. Ebben a szegmensben az elöltöltős mosógépek, mikrohullámú sütők, pára- és szagelszívók a legkeresettebbek. Forgalmuk 2002-ben, az új hitellehetőségek megjelenésének évében ugrott meg jelentősen, több mint 18 százalékkal.

A háztartási kisgépek forgalmának növekedési üteme ebben az évben megközelíti a 10 százalékot, és várhatóan 27 milliárd forint körül lesz. Jövőre és azután értékben stagnálással számol a GfK. Ebben a szegmensben a múlt év hozott áttörést, a forgalom akkor 25 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelem koncentrációját jellemzi, hogy 1999-ben még 1300 boltban árusítottak elektromos háztartási készüléket. Két év alatt egyharmaddal csökkent a boltszám, aztán 2001 óta csökkenés helyett inkább átrendeződés lett jellemző. Az önálló szaküzletek vagy megszűnnek, vagy csatlakoznak valamelyik lánchoz, esetleg beszerzési társuláshoz.

Az elektromos háztartási nagy- és kisgépek és a szórakoztató elektronikai cikkek kiskereskedelmi forgalma, milliárd forintban

Év

Nagygép

Kisgép

Szórakoztató elektronika

2000

59

22

118

2001

63

20

108

2002

72

20

103

2003

84

25

125



Forrás: GfK Piackutató Intézet