Kamatot csökkentett a jegybank

Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács hétfői ülésén ötven bázisponttal 10,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot - közölte honlapján a Magyar Nemzeti Bank. A csökkentés mértéke megegyezik az előzetes elemzői várakozásokkal. A testüleet szerint a 2005-ös büdzsé "teljesíthetősége kockázatokkal terhelt".
Vágólapra másolva!

A kamatdöntést a makrogazdasági adatok kedvező alakulásával indokolta a testület, amelyek összességükben kedvezően befolyásolják az infláció alakulását.

Az indoklás említi még az erős forintárfolyamot és a piaci bizonytalanság mérséklődését mint kedvező tényt, de figyelmeztet a folyó fizetési mérleg hiányának viszonylag magas szintjére.

A Monetáris Tanács úgy látja, hogy az Országgyűlésnek beterjesztett költségvetési törvényjavaslat, bár a hiány jelentős csökkentését célozza, de jelentősen eltér a konvergenciaprogramban szereplő pályától és teljesíthetősége is kockázatokkal terhelt. Az infrastrukturális beruházások egy részének központi költségvetésen kívüli megvalósítása miatt (PPP-finanszírozás) egyelőre bizonytalan, hogy az államháztartás 2005-ben mennyiben tud hozzájárulni a hazai kereslet mérséklődéséhez, ezen keresztül pedig a külső egyensúly javulásához - áll a Monetáris Tanács közleményében. A testület "továbbra is óvatos kamatpolitikát kíván folytatni" - áll a dokumentumban.

A tanács legutóbb augusztus 17-i hatállyal csökkentette 50 bázisponttal 11,00 százalékra a jegybanki alapkamatot.

Az elemzők is kamatcsökkentést vártak

A Reuters által megkérdezett elemzők korábban szintén 50 bázispontos kamatcsökkentést valószínűsítettek, amely lehetőséget nyithat még az idén egy újabb, kisebb kamatvágásra, jövőre pedig összesen 1,75 százalékponttal 8,5 százalékra eshet az alapkamat.

Az elemzők várakozása szerint az árfolyam csak némileg gyengül a kamatcsökkentés után, és idén 250, jövőre pedig 252,50 euró/forint környékén stabilizálódik.