Választhatnak a bankok, hogy adóznak

Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium és a bankszövetség megállapodása alapján több technikai módosításra került sor a banki különadó törvénytervezetében, amely már a parlament előtt van. A kormány támogatni fogja a parlamenti vitában azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a pénzintézetek a banki különadó keretében választhassanak az adóalap kérdésében.
Vágólapra másolva!
A bankszövetség új javaslatot tesz a bankadóra/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20041014abankszovetseg.html

A választási lehetőség az adórendszer más elemeiben is biztosított, ilyen például az átalányadózás, vagy a személyi jövedelemadózásban az önálló tevékenységből jövedelmet szerzőknél a tételes, vagy egy meghatározott kulcs szerinti költségelszámolás lehetősége, áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

A banki különadó keretében, ha a pénzintézetek a nyereségük után kívánnak adózni, akkor azt 8 százalékos kulccsal kell megtenniük, ha kamatkülönbözet után, akkor az adóalapot 6 százalékos adó terheli. A bankoknak az év végén, decemberben jelentkező feltöltési kötelezettsége 100 százalék. A megállapodás a szaktárca szerint biztosítja jövőre és az azt követő évben is az eredetileg tervezett 30 -30 milliárd forintos bevételt a költségvetés számára, ugyanakkor nem okoz többletterhet a banki ügyfeleknek.