Vitára bocsátják az MNB-törvény módosítását

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága a kormánypárti képviselők igenlő szavazatával általános vitára alkalmasnak találta a jegybanktörvény MSZP-SZDSZ-es módosítását. Az ellenzék szerint a módosítás durván sértené a jegybank függetlenségét, a javaslatot külföldi elemzők negatív minősítéssel látták el.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti honatyák azzal érveltek, hogy az indítvány a jelenleginél nagyobb lehetőséget ad a kiegyensúlyozott döntéshozatalra, az ellenzék szerint viszont a javaslat durván sérti a jegybank függetlenségét, szemben áll az európai gyakorlattal. Az indítvány lényege, hogy a jegybank legfőbb monetáris döntéshozó testülete, a Monetáris Tanács jelenlegi létszámát kilencről legfeljebb tizenegyre növelnék, és a tagok kinevezésében nagyobb szerepet kapna a miniszterelnök.

Járairól nem szól a vita

László Boglár kormányszóvivő korábban elmondta: a vita nem szólhat a Monetáris Tanács kormány alá vonásáról, és a jegybankelnöki tisztséget 2007-ig betöltő Járai Zsigmond személyéről. A szóvivő szerint az előterjesztés változatlanul hagyná a jegybank-elnök befolyását a Monetáris Tanács összetételének számszerűségében, hat fő kinevezését továbbra is a jegybank elnöke, kezdeményezne, míg öt fő kinevezését a kormány kezdeményezné.

11-re nőne a tanács tagjainak száma

A szocialista és szabad demokrata képviselők indítványa azt javasolja, hogy emelkedjen a Monetáris Tanács tagjainak a száma a jelenlegi, minimum 7, maximum 9 főről, minimum 9, maximum 11 főre. A hatályos törvény szerint a testület alelnökeit és a külső tagokat a miniszterelnök egyetértésével a köztársasági elnök nevezi ki. A tanács elnöke a jegybank elnöke, tagjai az alelnökök, illetve a szakértő külső tagok. Ideális helyzetben az alelnökök és a külső tagok száma megegyezik, jelenleg a testületnek az elnökön kívül nyolc tagja van.

A szerdán parlamenti vitára alkalmasnak talált módosító javaslat szerint a jövőben emelni kellene a Monetáris Tanács tagjainak számát, és a tanácsnak a jegybank elnöke mellett csak a monetáris politikáért felelős alelnöke lenne hivatalból tagja. Ezen felül, négy fő és egy alelnök kinevezésére a jegybank elnöke tenne javaslatot, további öt tagot ugyanakkor a miniszterelnök nevezhetne meg.

Az MNB tiltakozik

A Magyar Nemzeti Bank tiltakozik amiatt, hogy az Országgyűlés szerdán a magyar és az európai uniós egyeztetési eljárást megelőzve, véleményének figyelembevétele nélkül megkezdte a jegybanktörvényről szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott javaslat tárgyalását, és a bizottsági vitát lezárta - közölte az MNB.

A Monetáris Tanács két tagjának kizárása mandátumuk lejárta előtt jogellenes, mind a hazai, mind az európai gyakorlatban példátlan, az MNB számára elfogadhatatlan - tartalmazza a közlemény. Az MNB felszólítja a kormányt, hogy az egyeztetési eljárásokat folytassa le, a törvénymódosítást ne támogassa, a javaslatot pedig vonassa vissza.

Külföldön nem aratott sikert az ötlet

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege európai feltörekvő piaci elemzésében az általa használt három lehetséges minősítés - negatív, semleges, pozitív - közül a negatívval látta el az MNB-ről szóló módosító tervezet benyújtását.