A rendszerváltás óta a legkevesebb a sertés

Vágólapra másolva!
Magyarország sertésállománya a rendszerváltás óta a legalacsonyabb szintre 4,2 millió darabra csökkent - mondta Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára. Az előző két évben ötmillió, illetve 5,2 millió sertést tartottak az országban. A terméktanács arra kéri az agrártárcát, hogy a sertéstartóknak járó kétezer forintos támogatás felfüggesztéséről szóló döntését vizsgálja felül.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI/Németh György
Forrás: MTI/Németh György

Az agrártárca október 11-én visszavonta azt a rendeletét, amelynek alapján minden sertéstartó, minden leadott sertés után kétezer forint haszonállat-tartási támogatásban részesülhetett 2004-ben. A márciusi rendelet azt is tartalmazza, hogy ez a támogatás maximum 3,6 millió darab sertésre adható. A VHT titkárának tájékoztatása szerint a minisztérium úgy vonta vissza a rendeletet, hogy azt megelőzően az érdekképviseleti szervezetekkel semmilyen egyeztetést nem végzett.

VHT: Be van ragadva a pénz

A tárca arra hivatkozva vonta vissza a rendeletet, hogy ebben a támogatási blokkban elfogyott a támogatási keret, a terméktanács szerint viszont október második feléig ennek a keretnek a terhére a sertéstartók 2,640 millió sertést adtak le, és mintegy 5,289 milliárd forint támogatási igény keletkezett. A VHT véleménye szerint ebben a támogatási formában 1,910 milliárd forint "be van ragadva" - mondta Zádori László. A szervezet titkára szerint azért fogyott el mégis a pénz, mert ezt a kasszát terhelték meg bizonyos, a tavalyi évről áthúzódó támogatásokkal.

Kell a 2000 forint

A februárban született agrár-megállapodásoknak egyik sarokpontja volt a kétezer forintos támogatás, mondta Zádori László. A rendelet visszavonásának időzítését "pokoli rossznak" nevezte a titkár, mert mint mondta, ma a jobb minőségű sertésért már csak 280 forintot fizetnek, szemben a néhány hónappal ezelőtti 300 forintos átlaggal. A 280 forintos ár pontosan az önköltséget jelenti, vagyis a sertéstartás eredménye megint egyenlő a nullával - mondta a VHT titkára. A terméktanács ezért arra kéri az FVM vezetését, hogy a kétezer forintos támogatás felfüggesztéséről szóló döntését vizsgálja felül.