Járai: Az ország távolodik az euróövezettől

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond szerint az ország gazdasága inkább távolodik az eurózónától, semmint közeledne hozzá. A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Reutersnek adott telefoninterjújában intézkedéseket sürgetett a költségvetés hiányának csökkentésére.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években Magyarország eltávolodott az eurózónától, nemhogy közeledett volna hozzá, és szégyen, hogy Magyarország a konvergenciaprogrammal az utolsók közé került, ahelyett, hogy az elsők között lenne - mondta Járai.

A bankelnök ezzel reagált az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank szerdán közzétett jelentésére, amelyben értékelték, mit ért el eddig az unióhoz csatlakozott tíz új tagország az euróövezeti tagság feltételeinek megteremtésében.

Bokros: Az ország leszakadóban van/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20041014bokros.html

A jelentés figyelmeztetett arra, hogy Magyarország államadósságának GDP-hez viszonyított hiánya meghaladhatja a maastrichti kritériumokban megszabott mértéket. Járai Zsigmond egyetértését fejezte ki a jelentés fő üzenetével, miszerint az elsőrendű feladat az államháztartás rendbe tétele, szerinte ez vezethet a piac bizalmának helyreállításához.

Az MNB egyetért a központi bankra vonatkozó törvényeket illető európai bírálatokkal is. Megjegyezte, hogy mind a kormány által korábban hozott törvények, mind pedig azok, amiket most kíván módosítani, még távolabbra viszik az MNB-t az eurózóna modelljétől. A törvényeken helyes lenne módosítani - mondta Járai, megjegyezve, hogy a mostani banktörvénymódosítás a kívánatossal szemben pontosan ellentétes irányú.