Újabb csúcson az olaj ára

Vágólapra másolva!
Hétfőn újabb csúcsra drágult a kőolaj a szabadpiacon, mert a norvég hajótulajdonosok szövetségében közölték, hogy a tengeri olajbányászok sztrájkmozgalma elleni tiltakozásul átmenetileg beszüntetik a szállítást. Norvégia a világ harmadik olajexportőre. A piacon úgy becsülik, hogy nagyobb termeléskiesést jelenleg nincs honnan pótolni.
Vágólapra másolva!

A drágulás másik oka, hogy az amerikai stratégiai tartalékokról a múlt héten ismét csökkenést jelző adatok jelentek meg, és lassan halad a termelés helyreállítása a hurrikánok után a körülbelül 75 százalékos kapacitással működő Mexikói-öbölbeli olajkutaknál, ahonnan az amerikai termelés egynegyede származik.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint hétfő reggel hordónként (159 liter) 55,57 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 40 centtel drágább a pénteki New York-i zárónál,

új csúcson a jegyzés több mint húszéves történetében. Hajnalban előbb 10 centtel, majd 38 centtel volt drágább a pénteki NYMEX-zárónál.

A West Texas Intermediate januárra pénteken hordónként 54,69 dolláron zárt a NYMEX-en, 64 centtel drágábban, mint csütörtökön. Csütörtökön 12 centtel, szerdán 1,79 dollárral drágult, kedden 17 centtel olcsóbbodott, múlt hétfőn 1,09 dollárral, előtte pénteken 7 centtel csökkent az ára.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 51,30 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, decemberi határidőre, 8 centtel drágább a pénteki zárónál. Hajnalban azonos volt az ára a pénteki záróval. Pénteken hordónként 50 centtel 51,22 dollárra emelkedett a típus hordónkénti ára.

A Brent tavaly 14 százalékkal drágult, a legközelebbi határidők tavalyi, azaz 2003-as átlagára hordónként 28,48 dollár volt, a 2002-es 25,03 dollár után.

Hétfő reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 428,25 dollár volt Londonban azonnali szállításra, héthavi csúcson, 5,50 dollárral drágább a pénteki későinél. Az arany 20 százalékkal drágult tavaly, dollárban számolva. A tavalyi évet 416,80 dolláron végezte.