Az OPEC-elnök az amerikai olajtartalékokat fogyasztaná

Vágólapra másolva!
Az OPEC elnöke szerdán azt javasolta az Egyesült Államok kormányzatának, hogy stratégiai olajtartalékait használja fel az égbe szökött nyersolajárak csökkentésére. Az ötlet egyelőre nem hatott a határidős olajárakra, azok a rekordszint közelében maradtak.
Vágólapra másolva!

Purnomo Yusgiantoro ötlete meglepő, hiszen az OPEC általában úgy tekint a kormányzatok stratégiai készleteire, mint a kartell piaci befolyását gyengítő eszközre.

Az elnök ötlete szerda kora délutánig nem tudott érdemi hatást gyakorolni a szabadpiacokra, mivel ekkor az amerikai könnyűolaj az elektronikus kereskedésben előző napi árához képest 14 cent, a Brent pedig 26 cent árcsökkenést jelzett, vagyis a határidős olajárak történelmien magas értékeik közelében maradtak.

A Reuters jelentése szerint az OPEC vezetőjének aggodalmát az okozza, hogy a kartell nem tudja már érezhetőbben növelni termelését, így a kereslet további növekedése olyan magas szinten tartósíthatja az árakat, hogy világszerte keresni kezdik az alternatív energiaellátási megoldásokat. Az idén 70 százalékkal nőtt a nyersolaj szabadpiaci ára.