Sarkozy tisztázná az uniós társasági adó alapját

Vágólapra másolva!
Franciaország és Magyarország közösen kezdeményezi, hogy az Európai Unióban hogyan lehet a társasági adó alapját egységesen meghatározni - nyilatkozta Budapesten Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszter, miután találkozott Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

A francia gazdasági, ipari és pénzügyminiszter szerint az adóalap uniós meghatározása azért fontos, hogy az adóverseny "ésszerű és tisztességes" maradhasson.

Mint arról korábban az [origo] beszámolt, Nicolas Sarkozy azt javasolta, hogy az alacsony társasági adókulcsot alkalmazó új uniós tagországok ne juthassanak hozzá közösségi támogatásuk egy részéhez. A társasági adó alapja ugyanakkor sok uniós tagországban különböző.

A francia és a magyar pénzügyminiszter megállapodott abban is, hogy Franciaország támogatja azt a magyar javaslatot, amely a nyugdíjreform költségvetési hatásait figyelmen kívül hagyná az államháztartási hiány kiszámításakor. A miniszterek egyetértettek abban is, hogy a stabilitási paktum előírásaihoz képest "speciális kezelést igényelnek" a kutatásra és fejlesztésre, valamint az átmenetileg kiemelkedő nagyságrendű infrastrukturális beruházásokra fordított összegek- áll a tárgyalásokról kiadott pénzügyminiszteri közleményben.