Ecostat: Csökkenhet az export dinamikája 2005-ben

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió kissé romló jövő évi növekedési kilátásai lassíthatják a magyar export-dinamikát is 2005-ben - áll az Ecostat legújabb felmérésében. A kutatók idén csökkenő inflációval és alapkamattal, mérsékelt ütemben romló hiánymutatókkal és továbbra is kedvező növekedési rátákkal számolnak.
Vágólapra másolva!
Gyurcsány gyorsabban csökkentené a hiányt/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040921gyurcsany.html

Az államháztartási hiány 2004-ben GDP-arányosan várhatóan 5,2 százalék körül alakul, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az előző évi hiánynál - írja az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet októberi felmérése. A hátralévő két hónapban már kicsi a költségvetési mozgástér, a kutatók szerint az áfa-bevételek esetleges jobb teljesülése is csak tizedponttal csökkentheti a hiányt.

A külkereskedelmi forgalom hiánya az első hét hónapban megközelítette a 3 milliárd eurót, számottevően nőtt a deficit az új uniós tagokkal, valamint az ázsiai országokkal szemben. Az Ecostat szerint a külső hiány emelkedése az év hátralévő részében várhatóan lassul, elsősorban a lakossági fogyasztás mérséklődése miatt. Prognózisuk szerint az év végéig így is 4,7 milliárd euróra nőhet a passzívum.

Éves szinten 6,8 százalékos infláció várható

Megvan a 2006-os közös inflációs cél/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20041102megvan.html

Kedvezőnek tartják a kutatók az infláció alakulását. A 12 havi fogyasztói árindex a májusi, 7,6 százalékos éves csúcs után szeptemberre 6,6 százalékra mérséklődött. Az élelmiszerárak, a szolgáltatások valamint a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése miatt gyorsult a dezinfláció. Az év hátralévő részében tervezett hatósági áremelésektől függően az Ecostat decemberre 6 százalékos indexet valószínűsít. Éves átlagban 6,8 százalékos inflációra számítanak.

A magyarországi export bővülését az Ecostat az idén továbbra is meghatározónak nevezi, megemlítik azonban, hogy a lakossági fogyasztás számottevő csökkenése csak az utolsó negyedévben várható. Az ipari termelés adatai szerint a külföldi értékesítési lehetőségek kedvezőek, a belföldi értékesítés azonban csak mérsékelten bővült az első nyolc hónapban - állapítja meg a jelentés.

Az Ecostat szerint (figyelembe véve a monetáris tanács új ülésezési rendjét) 2004-ben már csak 50 bázisponttal csökkenhet az alapkamat, így év végére 10 százalékos kamatszintet prognosztizálnak. Megjegyzik ugyanakkor, hogy minden feltétel adott a további óvatos kamatcsökkentéshez.