Több külföldi, kevesebb belföldi vendég a szállókban

Vágólapra másolva!
Az év első kilenc hónapjában 8 százalékkal több külföldi, ugyanakkor 3 százalékkal kevesebb belföldi vendég fordult meg a magyar hotelekben - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre mintegy 2,6 millió külföldi vendég érkezett, akik 8,4 millió vendégéjszakát töltöttek el; a vendégek száma 8, az éjszakáké 2 százalékkal nőtt egy év alatt - olvasható a KSH honlapján megjelent közleményben.

Kik olvasnak gazdasági híreket? Ön tudja a választ? http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2,6 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 6,6 milliót. A vendégek száma 3, a vendégéjszakáké pedig 5 százalékkal esett vissza egy év alatt.

Szeptember végéig a szállodák átlagosan 48 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb volt. Az első kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 143,5 milliárd forint bevételt értek el, ami folyó áron 12 százalékos éves növekedést jelent.

A kereskedelmi szálláshelyeken a legfontosabb küldő országok közül Németországból, Ausztriából és Hollandiából mérséklődött, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból jelentősen nőtt a vendégforgalom. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről számottevően több vendég érkezett.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág értékesítési árai egy év alatt 11 százalékkal nőttek.

Visszaesett a belföldi turizmus/uzletinegyed/makro/20041011visszaesett.html