Jövőre 2 milliárddal kevesebb jut a turizmusra

Vágólapra másolva!
A turizmus fejlesztésére 2005-ben az európai uniós támogatással együtt mintegy 18 milliárd forint jut, 2 milliárddal kevesebb, mint az idén - mondta Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója, a III. Spa and Wellness egészségturisztikai szakkiállítás sajtótájékoztatóján, pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az idegenforgalmi marketingre 5 milliárd forint lesz jövőre, ami önmagában már mintegy 2 milliárd forinttal kevesebb az ideinél. A jövő évi költségvetés tervezetében a turisztikai célirányzat összege 9,1 milliárd forint, és további összesen 2 milliárd forint támogatást nevesít a költségvetés az idegenforgalmi fejlesztéseknél. Ezek felhasználásáról a Regionális Fejlesztési Tanácsok döntenek - mondta Galla Gábor.

Az idei leső kilenc hónapban a kereskedelmi szálláshelyekre mintegy 2,6 millió külföldi vendég érkezett, akik 8,4 millió vendégéjszakát töltöttek el; a vendégek száma 8, az éjszakáké 2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az idén az első kilenc hónapban a szállodák az átlagos értéket meghaladó mértékű növekedést jelentettek, ami azonban a három-, négy- és ötcsillagos szállodákra korlátozódott. A gyógyszállókban 6 százalékkal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 első kilenc hónapjában. A többi szállástípusban jelentős visszaesés volt.

Galla Gábor elmondta: a kereskedelmi szálláshelyeken a legfontosabb küldő országok közül Németországból, Ausztriából és Hollandiából mérséklődött, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból jelentősen nőtt a vendégforgalom. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről a vendégforgalom dinamikusan nőtt.

A belföldi vendégforgalomban a szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte, ami legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette. A gyógyszállodák az előző év azonos időszakához képest harmadával több belföldi éjszakát jelentettek.