A kormány segítené az elbocsátott köztisztviselőket

Vágólapra másolva!
Két új foglalkoztatáspolitikai intézmény bevezetését javasolja a kormány az Országgyűlésnek, az erre vonatkozó törvényjavaslatok tárgyalása már megkezdődött. Az egyik javaslat arra irányul, hogy a közszférából elbocsátottak biztonságban tölthessék el azt az egy-három éves időszakot, amely elegendő a nyugdíjazásukig, illetve munkaerő-piaci felkészülésükig.
Vágólapra másolva!
Kik olvasnak gazdasági híreket?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04Ön tudja a választ?

A kormány tervei szerint a jövő év január 1-jétől azok a köztisztviselők, közalkalmazottak, akik legalább 25 éves közszolgálati jogviszonnyal rendelkeznek, három évvel a csökkentett vagy teljes összegű előrehozott, illetve öregségi nyugdíj előtt a "prémium évek programot" is választhatnák. A program választása esetén három évig, nyugdíjazásukig munkahelyük lesz, s legfeljebb heti 12 órás munkavégzéssel korábbi illetményük 60 százalékát vehetik igénybe.

Azok, akik legalább 10 éves közszolgálati jogviszonnyal rendelkeznek, de még nem érték el a 25 éves jogviszonyt, egy évig tarthatnak igényt ezekre a feltételekre, azzal, hogy elhelyezkedésük érdekében munkaerőpiaci programokban is részt vesznek.

A "prémium évek program" időszaka társadalombiztosítási jogszerző időnek számít. A juttatást viszont a nyugdíjalap kiszámításánál nem kötelező figyelembe venni, ha az így kedvezőbb - áll a törvényjavaslatban.

Kedvezmények pályakezdőket foglalkoztatóknak

A másik intézmény különféle társadalmi csoportok elhelyezkedését kívánja elősegíteni. A foglalkoztatást drágító társadalombiztosítási járulék 50 százaléka lenne visszaigényelhető a jövő év január 1-jétől a törvényjavaslat szerint, amennyiben pályakezdő fiatalt fogadna a munkaadó. A fiatalt legalább háromnegyed évig szükséges ezzel a kedvezménnyel alkalmazni és legalább napi négyórás munkaidőben. Vállalni kell továbbá egy negyedéves kedvezmény nélküli foglalkoztatást is.

A kedvezmény legfeljebb 90 000 forint bruttó keresetig érvényesíthető utólag, az APEH-en keresztül. Ugyanez a kedvezmény jár a gyes, a gyed, gyet és az ápolási díj után ismét elhelyezkedők foglalkoztatásánál.

Szintén ez a társadalombiztosítási járulékkedvezmény illeti meg azokat a munkaadókat, amelyek úgynevezett ösztöndíj keretei között fogadnak felsőfokú végzettségű fiatalokat. A munkaadóknak erre vonatkozó szerződést kell majd kötniük a fiatallal, amelyben vállalják, hogy a minimálbérnek megfelelő összeget fizetnek számukra, háromnegyed éves, ill. egyéves időszakra.