A kormánypártok szerint is kevés jut a helyhatóságoknak

Vágólapra másolva!
Az MSZP és az SZDSZ szerint is kevés pénzt juttatna az önkormányzatoknak a jövő évi büdzsé tervezete - derült ki a 2005-ös költségvetési törvényjavaslat egynapos általános vitáján, kedden. A Fidesz egyes témákban több módosító indítványt is benyújtott, hogy a kormány választhasson közülük.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzatok esetében a beterjesztett javaslathoz képest a szocialista frakció több normatíva emelését szorgalmazza a 13. havi juttatások fedezetének megteremtésétől kezdve az idegenforgalmi adó kiegészítésének megtartásáig; ezek összesen 8 százalékkal növelnék az önkormányzatoknak jutó pénzt éves összevetésben - jelentette be Szabó Lajos szocialista képviselő pártja vezérszónokaként. Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője is hasonló bejelentést tett.

Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Fidesz vezérszónoka közölte: pártja 313 milliárd forintnyi átcsoportosításra tett javaslatot, amelyek forrásaként az államigazgatás működésének karcsúsítását és a büdzsé felültervezett kamatkiadásait jelölte meg.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke és vezérszónoka közölte: a bürokratikus és adórendszeri akadályok megszüntetésével, a külföldi beruházók becsalogatásával hat százaléknál is magasabb GDP-növekedési ütemet lehetne elérni Magyarországon; "ez benne van a magyar vállalatokban" - vélte a politikus.

Értelmezik a Fidesz javaslatait

A Miniszterelnöki Hivatalnak szánt 23 milliárd forintból a fideszes módosító indítványok összesen 166 milliárdot vonnának el; ebből egyedül Varga Mihály javaslata 31 milliárdot - mondta felszólalásában Molnár Albert szocialista képviselő. Hozzátette: Lezsák Sándor független képviselő módosító javaslatából az derül ki, szerinte nincs szükség a Magyar Távirati Irodára, hiszen egy soron 2,2 milliárd forintot vonna el a hírügynökségtől - a jövő évre a költségvetési tervben szereplő 2,15 milliárdos támogatásból.

Kovács Zoltán fideszes képviselő válaszában közölte: a fideszes beadványokban szereplő számokat nem kell összeadni, hiszen azok azért születtek, hogy választási lehetőséget biztosítsanak a képviselőknek.