Orosz állampapírt ajánl a Fitch

Vágólapra másolva!
Oroszország kivételes makrogazdasági teljesítménye miatt az ország szuverén deviza- és beladósságot is spekulatívról befektetői szintre emelte a Fitch Ratings hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

A hosszú futamú, devizában és rubelben jegyzett orosz államadósság besorolása az eddigi "BB plusz"-ról "BBB mínusz"-ra emelkedik; a hitelminősítői gyakorlatban ezt bizonyos megszorításokkal már befektetésre ajánlott szintnek tekintik - áll a legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön Londonban kiadott közleményében.

Kik olvasnak gazdasági híreket?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04

A Fitch szerint a lépést az indokolta, hogy Oroszország hitelképessége "figyelemreméltó" módon javult az elmúlt években. A magas olajáraktól is segített kivételes makrogazdasági teljesítmény, valamint a megfontolt költségvetési politika az adósságráták folyamatos és jelentős csökkenését, és a devizakészletek feltöltődését eredményezte. A hitelminősítő adatai szerint a hivatalos orosz devizatartalék csak szeptember eleje óta 24 milliárd dollárral, 113 milliárd dollárra emelkedett.

A Fitch Ratings a Jukosz-ügyet olyan "egyértelműen negatív" fejleménynek nevezi, amely aggályokat vet fel a tulajdonosi jogok védelmével kapcsolatban. Megjegyzi azonban, hogy a korábbi piaci félelmekkel ellentétben az ügy nem bizonyult nagyobb mérvű vagyonátrendezési kampány előjátékának, és nem vezetett jelentős tőkemenekítéshez.