MNB: Veszélyes a koncessziós autópálya-építés

Vágólapra másolva!
Tartós dezinflációs trend indult meg a magyar gazdaságban, de ennek ellenére a jegybank és a kormány közös inflációs céljait több veszély is fenyegeti - derül ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján hétfőn közzétett Jelentés az infláció alakulásáról című elemzéséből. A jegybank szakértői szerint az állam jövőre is jelentősen túlköltekezik, és a koncessziós autópálya-építések számos veszéllyel járnak.
Vágólapra másolva!

Az erős forint és a csökkenő lakossági fogyasztás már ellensúlyozza az év eleji adóemelések infláció-növelő hatását, ezért a jegybank szakértői hosszú távon is mérséklődő árszínvonal-emelkedésre számítanak. Az infláció különösen 2005 elején csökken jelentősen, így minden valószínűség szerint a pénzromlás éves üteme 2005 végén 4, 2006 végén pedig 3,5 százalék körüli lesz - a jegybank inflációs célszámaival összhangban. Az MNB jelentése azonban kockázatokra is figyelmeztet: a központi bank szakértői szerint a tartósan magas olajárak, vagy a költségvetés túlköltekezése veszélyeztetheti a inflációs célok teljesülését.

Az MNB előrejelzése szerint a GDP az idei 4 százalék után jövőre 3,7, 2006-ban 3,5 százalékkal bővül. A jegybank szakértői szerint idén az államháztartás GDP-arányos hiánya idén 5,6, jövőre pedig 5,5 százalékos lesz a kormány idei 5,1-5,3, illetve jövő évi 4,7 százalékos prognózisával szemben. A számokból kiderül: az MNB nem tartja elégségesnek a jövő évi költségvetés tervezetében szereplő hiánycsökkentési intézkedéseket.

A jegybank elemzésének szerzői felhívják a figyelmet a jövő évi költségvetésben szereplő koncessziós autópálya-építés és üzemeltetés veszélyeire is. A szakértők szerint a koncessziós díj a következő évek költségvetéseit rugalmatlanabbá teheti, másrészt a magántőke bevonása fellazítja az állam költségvetési korlátait, vagyis az éppen aktuális büdzsé terheinek érdemi növelése nélkül kezdhet költekezésbe a kormányzat. Ugyanakkor a magántőke bevonásának rövid távú, külső egyensúlyra és keresletre gyakorolt hatása megegyezik a hagyományos államháztartási beruházásokéval - olvasható a jegybanki elemzésben.