A gazdagok diktálták az uniós költségvetést

Vágólapra másolva!
Mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament javaslataitól messze elmaradó, inkább a nettó befizetők érdekeit tükröző szigorú költségvetést hagytak jóvá a jövő évre vonatkozóan az Európai Unió tagországai csütörtök éjjel Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tagállamok uniós költségvetési ügyekért felelős miniszterei által második olvasatban elfogadott büdzsé teljes kiadása 106,3 milliárd eurót tesz ki, ez az összesített uniós GDP pontosan egy százaléka. A költségvetésről a végső szót az Európai Parlament mondja ki december közepén Strasbourgban tartandó plenáris ülésén, de a pozitív kimenetelű szavazás aligha kétséges, mivel a miniszterek a jóváhagyás előtti utolsó pillanatokban egyeztettek a parlament képviselőivel is.

Ez az EU keleti bővítés utáni első teljes költségvetése, és a brüsszeli bizottság elsősorban az új tagországok felzárkózásának szükségességére hivatkozva kért jelentős emelést a kiadásokban. Az elfogadott változat szerint a kiadások az előző évhez képest 6,5 százalékkal nőnek, ami messze elmarad a parlament 11,5 százalékos elképzeléseitől.

Az egyszázalékos küszöbnek az ad különös jelentőséget, hogy az EU hat olyan tagállama (Ausztria, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország és Svédország), amely jelenleg nettó befizetője az uniónak - tehát többet folyósít a közös költségvetésbe, mint amennyit visszakap onnan -, a 2007-tel kezdődő hét évben felső határként kívánja rögzíteni ezt az értéket a jelenlegi 1,24 százalékos elvi küszöb helyett. A parlamenttel folytatott utolsó egyeztetés előtt ezek a tagországok most is még csak a GDP 0,99 százalékának megfelelő költségvetést kívántak jóváhagyni.

A tagállamok mindkét nagy kiadási területen, az agrárköltségvetésben és a regionális fejlesztésben is szűkmarkúbbnak bizonyultak, mint azt az Európai Bizottság kérte. A brüsszeli bizottság összesen 109,5, a parlament korábban 111 milliárd eurós összköltségvetést képzelt el. A bővítés miatt leginkább érintett felzárkóztatási költségvetés a jóváhagyott változat szerint 35 milliárd eurót tesz ki.