Egyre több pénz költenek el szabálytalanul az EU-ban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedett az Európai Unióban szabálytalanul elköltött központi pénzek nagysága. Tavaly június és idén július között már 1,5 milliárd euró, minden bizonnyal csalás miatt visszafizetendő összegre bukkant a tagországokban az EU csalásellenes hivatala, az OLAF.
Vágólapra másolva!

A hivatal jelentése szerint uniós szinten 565 esetben bukkantak nagy valószínűséggel csalással vagy szabálytalanul elköltött összegekre; Magyarországon összesen hat esetet vizsgáltak. A leginkább érintett szektorok a mezőgazdasági és a regionális támogatások, de a szervezet szerint aggasztó a nemzetközi segélyezésre szánt pénzekkel elkövetett visszaélések arányának növekedése is.

Az OLAF fennállásának öt éve alatt (a hivatalt azután hozták létre hogy a Jacques Santer vezette Európai Bizottság a szabálytalanul elköltött pénzek magas aránya miatt 1999 tavaszán lemondani kényszerült) összesen 5,3 milliárd euró csalárd vagy szabálytalan módon elköltött uniós pénzre bukkant, közel 4 ezer esetben. A szabálytalanságok száma évről évre nő - a most vizsgált időszak alatt 9 százalékkal -, de ez a hivatal szerint nem annyira a csalások számának emelkedését jelzi, mint inkább azt, hogy a tagállamok illetékesei vagy mások egyre több gyanús esetet jeleznek a csalásellenes hivatalnak.

A hat magyar eset közül kettő a mezőgazdaságban, egy a vámügyekben, egy az úgynevezett közvetlen kiadások között, kettő pedig a külső segélyek között merült fel. A jelentés nem részletezi, pontosan milyen esetekről van szó.